Spelen en leren in DE-Toltuin

Een ontmoetingsplek en educatief speelparadijs met een moestuin en klim- en klauterpark dat bijdraagt aan de leefbaarheid, sociale cohesie en vrijetijdsbesteding voor jong en oud, dat is DE-Toltuin! 

Buurtbewoners, basisscholen, BSO en gemeente Roosendaal hebben de handen ineen geslagen voor een buurtproject in Roosendaal waar alle betrokkenen heel trots op zijn: een braakliggend terrein in de wijk Tolberg is omgetoverd tot een prachtige ontmoetingsplek voor groot en klein. De kracht van DE-Toltuin is dat de werkgroep van onderaf, zonder extra budget, draagvlak heeft gecreëerd voor een gebied in de naaste omgeving, waar natuurlijk spelen en moestuinieren op een unieke manier gecombineerd worden. De gemeente had gelijk interesse in het voorstel. De DE-Toltuin heeft heel wat voor de buurt teweeg gebracht en combineert verschillende doeleinden, zo wordt de tuin structureel gebruikt door de aangrenzende kinderopvang en door scholen.

Speelruimte voor de kinderopvang is hierdoor vergroot en het biedt natuur- en milieu-educatie voor alle kinderen in de wijk. Maar net zo belangrijk zijn de enthousiaste en betrokken vrijwilligers en wijkbewoners! Deze ontmoetingsplek in de wijk heeft de buurtbewoners dichterbij elkaar gebracht. Jong en oud maken dagelijks gebruik van de tuin: voor het kweken en oogsten van kruiden of groenten, om lekker te spelen of om elkaar te ontmoeten. Een groeiend aantal vrijwilligers met verschillende achtergronden helpen mee in de ontwikkeling. Schoolkinderen krijgen er praktijklessen en binnenkort zal de samenwerking met jongeren met een beperking van start gaan. Kortom: DE-Toltuin is er voor iedereen!

Samenwerking

Voorzitter van DE-Toltuin Cor Gabriëls vertelt: “Er wordt samengewerkt met KPO De Heiberg en OBS de Rietgoor (primair onderwijs), zij helpen mee in het onderhoud van de moestuin en kinderen krijgen praktijklessen en de BSO Dino (kinderopvang) helpen mee in het onderhoud van de kruidentuin. Daarnaast bieden we steevast zo goed als de gehele oogst aan de voedselbank en werken we samen met IVN Roosendaal (voor kennis, maar ook voor het organiseren van kinderactiviteiten in het kader van natuurbeleving). Ook de Gemeente Roosendaal is een partner– hoewel de gemeente in vergelijking tot het begin nog slechts zeer beperkt en enkel op verzoek meehelpt en vooral adviseert. Tot slot werken we nog met diverse organisaties en personen op het gebied van NME, groenonderhoud, speelaanleidingen, natuurbeleving (Groen Dichterbij, Nudge, Krachtig Buiten, NatuurSuper, Factor Groen, Natuurmonumenten, KNNV Roosendaal, Zorgstichting S&L (Sterrebos) en nog een paar andere, het aantal samenwerkingen groeit nog steeds.

Wat kun je allemaal vinden in DE-Toltuin?

In de tuin zijn een kruidentuin, vlindertuin, bloemtuin, en groentetuin te vinden. Speciaal onderdeel van de DE-Groentetuin vormen de “schoolbakken”. Dit zijn houten kweek- en groeibakken waarin de groente staat die door schoolkinderen is opgekweekt of gezaaid. Deze bakken worden ook door die schoolkinderen van De Heiberg en De Rietgoor onderhouden. Ook het oogsten doen de kinderen. Dit alles als onderdeel van hun NME onderwijs.

In de groentetuin van de DE-Toltuin produceren we onze oogsten die we aan de voedselbank schenken. Aan dit stuk Toltuin is heel wat aandacht gegeven qua bodemstruktuur, grondvruchtbaarheid, onkruidwieden, etc. We proberen zoveel mogelijk “populaire groenten” te verbouwen zodat die goed gebruikt kunnen worden door de cliënten van de voedselbank. DE-Toltuin heeft ook een aantal speelaanleidingen die kinderen op een natuurlijke wijze laten spelen en buiten spelen te bevorderen.

Zo is er onder andere een blote-voetenpad, een wadi, een klimboom, een klimhut, een waterpomp en een stappenslang. De stappenslang bestaat uit een aantal boomstammen van verschillende lengte die verticaal in de grond staan en zodanig een af- en oplopend stammenpaadje vormen.”

Visie makelaar

Wim Ruis, makelaar Jong Leren Eten voor de provincie Noord-Brabant: “Als makelaars kunnen we leren van het proces van het ontstaan van de Toltuin. De toltuin is een echt Jong Leren Eten onderwerp omdat er aandacht is voor voedseleducatie en de herkomst van voedsel. Het NME-lesprogramma dat wordt gevolgd door basisscholen in de buurt wordt begeleid door vrijwilligers van de Toltuin met een groene achtergrond. Stichting de Toltuin werkt niet direct samen met de GGD, maar wel indirect via de scholen. Mochten er vanuit de GGD andere Brabantse initiatieven zijn die bruikbaar zijn voor de stichting, dan is dat zeer welkom.”

Bijlage / Document Size
DEF_Noord-Brabant_DE-Toltuin.pdf 441.9 kB