Snijbiet

Snijbiet zaaien

Snijbiet hoort bij de zogenoemde vergeten groenten. Je vindt deze heerlijke groente niet snel in de supermarkt. Daarom extra leuk om zelf snijbiet te zaaien.

Stap 1: Wat heb je nodig?

  • Snijbiet zaadjes
  • Schepje of je handen
  • Een potlood of stokje

Vanaf maart tot en met eind augustus zaai je snijbiet in de volle grond of in je M2 moestuinbak! Een duidelijke instructiefilm over zaaien van snijbiet vindt je hier: 

Stap 2: Zaaien

Maak kleine gaatjes in de grond met een potlood. De diepte is ongeveer 2 x de grootte van het zaadje. Maak de gaatjes ongeveer 4 cm uit elkaar. Leg 1 zaadje in elk gaatje. Maak de gaatjes weer dicht met een beetje aarde.

Na 4 tot 14 dagen zie je de zaailingen verschijnen. Laat er 1 zaailing per gaatje staan. De andere knip je weg met een schaartje.

Stap 3: Water geven                                                                         

Om te kiemen hebben de zaadjes water nodig. De grond mag nooit te nat worden, maar moet wel vochtig zijn. Gebruik daarom een plantenspuit om de aarde goed vochtig te maken en te houden.

Stap 4: Wat heb je gezaaid

Schrijf met watervaste stift de naam van de groente die je hebt gezaaid op de Naamsteker en steek die in de grond. Dan weet je later nog welke groente waar is gezaaid. Schrijf eventueel ook de zaaidatum erbij of schrijf dat in je moestuinlogboek!

Recepten:

Snijbiet is een hele veelzijdige groente. Je kunt het wokken, stoven, stomen, koken, in de oven bereiden of rauw in salades verwerken. Genoeg keuze dus. Hierbij wat inspiratie:

Weetjes:

Andere benamingen voor snijbiet


De meeste snijbieten zijn rood, maar ze zijn er in meer kleuren. Wit, geel, oranje, groen, roze en paars komen ook voor. Daarom wordt het ook wel eens regenboogsnijbiet genoemd. Andere namen voor snijbiet zijn: warmoes, snijmoes of bladmoes.

Smaak

Het blad van de snijbiet smaakt een beetje naar spinazie en de stengel van snijbiet komt het meeste in de buurt van rode biet. Je kunt de bladeren gezamenlijk met de stengels bereiden, of ze apart gebruiken in gerechten.