Radijs

We gaan radijzen zaaien!

Radijsjes zaaien is heel makkelijk. Ze ontkiemen en groeien best wel snel, dus je hebt snel resultaat, na ongeveer 6 weken al. En ze kunnen goed tegen de kou, dus een koud en fris nachtje, daar zijn ze op voorbereid. 

Vanaf maart kan je radijsjes buiten in de volle grond zaaien. Maar je kan dit natuurlijk ook buiten in potjes of bakjes doen.

Wat heb je nodig?

Radijszaadjes

Een schepje of je handen

Potgrond

Een potje. Maar je kan ook buiten in de volle grond zaaien.

Houten ijsstokje om ‘radijs’ op te zetten.

Stap 1: Potjes vullen

Vul de potjes of bakjes met potgrond en druk het zachtjes aan. De aarde mag tot net onder de rand komen. Druk het niet te hard aan, er moet nog wel lucht in de grond zitten.

Stap 2: Zaaien

Neem een pot en leg de zaadjes los op de grond. Gooi daarna een laagje grond van 1 cm er overheen.

Let op: radijsjes zaaien doe je dun. Geef de kiemplantjes de ruimte om te groeien, dan krijg je mooie radijsjes. Stop de zaadjes per stuk in de grond met een tussenruimte van 2 cm. 

Let op: Zorg dat er uiteindelijk steeds ééntje staat, om de twee centimeter. Als er meer op 1 plekje staan, knip de kleinste zaailingen weg en laat de grootste (en sterkste) verder groeien.

Winston Post brengt een bezoek aan Ortolanda, waar al meer dan 40 jaar radijsjes geteeld worden. Mooi totaalbeeld van hoe radijsjes geteeld worden en uiteindelijk naar de supermarkt gaan: 

Stap 3: Water geven

Om te kiemen hebben de zaadjes water nodig. De grond mag nooit te nat worden, maar moet wel vochtig zijn. Gebruik daarom een plantenspuit om de aarde goed vochtig te maken.

Stap 4: Wat heb je gezaaid

Schrijf met watervaste stift de naam van de groenten die je hebt gezaaid op de naamsticker, etiket of stokje. Steek die in de potjes of plak het etiket er op. Dan weet je later nog welke groente waar is gezaaid. Schrijf eventueel ook de zaaidatum erbij of schrijf dat in je moestuinlogboek! 

Stap 5: Verzorgen

De zaden kiemen na ongeveer 4 tot 10 dagen (afhankelijk van de temperatuur van de grond).

Laat de (kiem)planten niet uitdrogen, geef bij droog weer regelmatig water. 

Stap 6: Oogsten (ongeveer 6 weken na het zaaien)

Oogsten doe je als de radijsjes 2 centimeter groot zijn. Het blad is dan ongeveer 15 centimeter groot.

Veeg met een vinger de grond rond de radijsjes weg. Dan kan je goed zien welke radijsjes groot genoeg zijn om te plukken. Trek die plantjes voorzichtig in hun geheel uit de grond. De radijsjes die nog klein zijn laat je gewoon zitten en oogst je pas wanneer ook die 2 centimeter zijn.

Hoe bewaar je radijsjes nou

Het is belangrijk om meteen na de oogst de blaadjes van het radijsje af te draaien zodat je alleen nog de knolletjes in je hand hebt. Als je de blaadjes aan de radijsjes laat zitten worden de knolletjes binnen enkele uren zacht. Doe de radijsjes in een bakje met koud water, dan blijven ze lekker knapperig. Eet ze dezelfde dag nog op of bewaar ze in het koude water nog maximaal een dag.

Weetjes

Weetje 1: Knal in de zon


Voor de beste resultaten staan je radijzen in de volle zon, maar gedeeltelijke schaduw lukt ook.

Weetje 2 Welke zijn de vijanden van je radijsjes

Natuurlijke vijanden zijn bladluizen, uivlieg, koolwitjes en slakken. Onder goede omstandigheden zijn er normaal geen problemen. Omdat ze zo snel groeien, krijgen vliegen en luizen meestal niet de tijd om toe te slaan.

Weetje 3 De ideale temperatuur om radijs te kweken

Kortere en koudere dagen resulteren in mooiere rondere radijzen. 

Weetje 4 Radijzen houden van water

Voor sappige, malse en knapperige radijzen kweek je ze het best in een vochtige grond. Kweek je in té droge grond dan krijgt je kleine rode knol te veel warmte en wordt hij taai en pittig.

Weetje 5 Radijzen willen niet verplaatst worden

Radijsjes kunnen niet tegen verplanten. Voorzaaien heeft dus ook echt geen zin. Je zaait ze dus altijd meteen in je bak - meteen op de juiste plek.

Weetje 6 Radijsjes uit eigen tuin veel lekkerder dan uit de supermarkt!

Radijsjes uit de winkel smaken een beetje pittig, maar dat is niet te vergelijken met radijsje uit je eigen tuin. Die zijn net zo lekker knapperig, maar veel pittiger van smaak. En daarmee zijn ze super lekker in salades, op of bij de boterham of zo uit het vuistje. Je kunt ze ook bakken en heel lekker is bijvoorbeeld zoetzuur van radijsjes. 

Tip: https://www.groei.nl/moestuin/moestuinkalender/hoe-zaai-ik-radijs

Leuke recepten met radijs: 

Terug naar menu.

Terug naar nieuwsbericht.