Belevingstuin D'r Moostuin in Berg en Terblijt is een ontmoetingsplek. Hier wordt doormiddel van het telen van groenten, fruit en kruiden, de gemeenschap met elkaar verbonden. De tuin is openbaar te bezoeken. Hierbij is er extra aandacht voor de jongere en oudere inwoners.
Zo hebben de kinderen van de naschoolse opvang van Het MIK in Berg en Terblijt geholpen met het aanplanten van de bloementuin tijdens de opstart in 2017. Ze konden heerlijk wroeten in de aarde genoten daar zichtbaar van. Bezoekende kinderen konden tijdens de opening van de tuin hun eigen fruitboom planten. Ook konden ze hun creativiteit kunnen gebruiken bij het maken van gezonde traktaties, waarbij er tussen het maken door veelvuldig van het fruit en de groenten werd gesnoept (wat ook stiekem de opzet was). Op De Basisschool in Berg en Terblijt wordt de visie van het belang van gezonde voeding en natuur gedeeld. In samenwerking met een aantal leerkrachten worden er regelmatig lesjes gegeven in D'r Moostuin. Er zijn “vierkante-meter-bakken” aangelegd, waarin de kinderen o.a. komkommertjes, bieten en wortels hebben verbouwd. Daarvoor moesten de bakken wel eerst met compost worden gevuld. Dat vonden de kinderen eerst wel een beetje vies . Na wat uitleg over compost en door te laten zien wat er moest gebeuren, gingen ze met veel plezier aan de slag om de bakken met de compost te vullen. Het lesje erna ging over het zaaien van groenten, waarbij het veel indruk bij de kinderen maakte, dat zo'n klein zaadje kon uitgroeien tot een wortel, biet of sla.
Kinderen verbouwen zelf
Door zelf groenten te verbouwen, wordt een geoogste wortel ineens heel wat interessanter om te proeven voor de kinderen, dan de wortel uit de winkel. Deze hebben ze namelijk zelf gezaaid en verzorgd en lang geduld voor moeten opbrengen eer de wortel klaar was om te eten. Naast het zelf verbouwen, zijn er ook lesjes gegeven om met de groenten, fruit en kruiden uit de tuin, een gerecht te maken. Zo konden de kinderen tijdens een van de lesjes verse eieren rapen uit het kippenhok en vervolgens groenten zoals snijbiet tomaat en komkommer te verzamelen in de tuin. Daarna mochten de kinderen de groenten zelf versnijden en hebben er met de eieren in een pan een heerlijke boerenomelet van gemaakt. En dat alles in de buitenlucht van de tuin. Door het zelf rapen, oogsten en verwerken, krijgen de kinderen veel positieve prikkels om te proeven van dingen waar ze thuis de neus voor zouden ophalen. De boerenomelet vonden ze dan ook uitzonderlijk lekker en werden de laatste restjes nog uit de pan gelikt. Ook is er aandacht geweest voor alle kleine diertjes die invloed hebben op de tuin. Het belang van de bij, wat doet de regenworm in de grond, wie woont er in de composthoop en waarom we lieveheersbeestjes en oorwormen nodig hebben in de tuin.
Zomervakantie
Tijdens de zomervakantie kwamen de kinderdagverblijven regelmatig langs voor een leuke rondleiding, waarbij zien, ruiken en proeven ieder keer weer in de smaak valt van begeleiders en kinderen. D'r Moostuin gelooft erin, dat als je het voor kinderen interessant en leuk maakt, ze eerder geneigd zijn om groenten en fruit te proeven en gezond willen eten.
D'r Moostuin is gelegen tegen over de aanleunwoningen die weer aan het bejaardenhuis zijn gekoppeld. Velen bezoeken zelfstandig de tuin om er gewoon even te zitten en te genieten. Anderen komen voor het gesprek of om hun kennis te delen of herkenning van herinneringen te vinden, omdat hier alles veelal ambachtelijk gebeurt. Het bejaarden huis organiseert ook vaker een wandeling onder begeleiding naar de tuin voor de ouderen die dit niet meer zelfstandig kunnen. De tuin leeft dus ook heel sterk bij de ouderen. Lees meer over D'r Moostuin.