Deelsessie 5 – Wij Telen Groente

Van moestuinbak tot high-tech grow-unit; hoe kweken we begrip, enthousiasme en waardering voor waar je eten vandaan komt?

M.m.v. Ida Hendricks en Juanita van Bon van GrowWizzkid.

sessie 5

Juanita en Ida hebben een achtergrond in landbouw en voedseltechnologie en zijn vanuit hun passie voor dit vak en voor de ontwikkeling van kinderen gestart met GrowWizzkid. Het is een meerjarig lesprogramma met een teeltsysteem voor gewassen voor de hele basisschool, dat momenteel op ca. 20 scholen wordt uitgevoerd, in Nederland en in Amerika. Voor elke leeftijdsgroep is er een taak in het lesprogramma. Gezamenlijk telen ze binnen en buiten jaarrond verschillende gewassen en leren en doen van alles daarom heen.

Conclusies:

  • De combinatie van voedseleducatie en natuur & techniek is een nieuwe interessante invalshoek voor veel deelnemers. GrowWizzkid wil nadrukkelijk aansluiten bij betekenisvol leren en de 21-eeuwse vaardigheden en voert dat door in de aanpak. Aanwezigen zijn zeer geïnteresseerd om het systeem nader te leren kennen.
  • Het is aan te raden om de procedure tot erkende interventie te starten, zodat ook de grotere partijen zoals Gezonde school het programma kunnen ondersteunen.
  • De focus op 21-eeuwse vaardigheden is voor ieder die tuiniert met kinderen relevant om meer in te verdiepen. De waarde van het traditionele school/moestuinieren zit ook in het buiten bezig zijn in de open ruimte en tijdens alle seizoenen en weersomstandigheden. Maar mede door de presentatie van Babette Porcelijn leren we dat we voor een duurzame voedselproductie op wereldschaal echt innovatieve methoden nodig hebben. We redden het niet met biologische productie alleen. Dit meerlaags teeltsysteem daagt kinderen uit te leren over de diverse methodes van voedselproductie en zich vragen te stellen over de toekomst en de samenleving die ze willen. En tot zelf ontwerpen, zelf creëren en experimenteren.
  • De methode is al geintegreerd door uitgeverij Da Vinci Academie. Het programma moet worden ingekocht door de school als vervangende lesmethode voor natuur & techniek. De kosten zijn ca. 7.500 euro per school. Dat lijkt heel veel, maar dat kost een methode ook en het is over flink aantal jaren af te schrijven.
  • Belangrijk is dat de school met het hele team kiest om hiermee aan de slag te gaan en ‘in’ is voor vernieuwing en onderzoekend leren. Dan kunnen ze het in principe zelfstandig uitvoeren.

Bekijk de presentatie van GrowWizzKid hieronder in de bijlage.

Lees meer informatie op Growwizzkid.nl 

Zie ook het filpmje:

Noodzaak tot innovatie in voedselproductie

 

 

Bijlage / Document Size
Presentatie GrowWizzkid compr 2018 10 11.pdf 4.59 MB