Tijdens de afgelopen WET-week hebben studenten van HZ University of Applied Sciences en Scalda zich vol enthousiasme ingezet voor het thema voedselverspilling, specifiek gericht op de kantines van hun eigen scholen. In opdracht van Jong Leren Eten Zeeland hebben ze gewerkt aan creatieve en duurzame oplossingen om voedselverspilling te verminderen, met verrassende resultaten.
Aanpak en ideeën
In twee teams onderzochten de studenten de oorzaken van voedselverspilling en bedachten innovatieve oplossingen om het probleem structureel aan te pakken. Beide teams concludeerden dat verspilling vaak ontstaat door een misverstand tussen vraag en aanbod in de kantines. Als gevolg daarvan blijven maaltijden en producten soms ongebruikt en belanden ze in de prullenbak.
Oplossingen
- Vooruitbestellen via een App: Eén team bedacht een app waarmee studenten hun maaltijden van tevoren kunnen reserveren. Hierdoor krijgt de kantine een beter beeld van de verwachte vraag en kan deze de inkoop hierop aanpassen, wat verspilling direct vermindert.
- Elektronisch Informatie- en Bestelsysteem: Het andere team stelde een elektronisch bestelsysteem voor, waarmee de kantine beter kan inspelen op de voorkeuren van studenten. Daarnaast adviseren zij een menu met een gevarieerd en gezonder aanbod, wat de aantrekkelijkheid van kantineproducten vergroot en bijdraagt aan het verminderen van verspilling.
Pitch en Toekomstvisie
Afgelopen vrijdag presenteerden de studenten hun oplossingen aan Jong Leren Eten Zeeland en betrokken docenten. Hun inzichten werden goed ontvangen, en we hopen dat HZ en Scalda deze ideeën verder gaan verkennen. Door de inzet van deze gemotiveerde studenten krijgen we een nieuw perspectief op voedselverspilling, een belangrijke stap richting duurzame kantines.