Smaaklessen is hét effectieve en gratis lesprogramma waarmee leerlingen op de basisschool kennis én ervaring opdoen met gezond en duurzaam eten. Door te proeven, ruiken, horen, voelen en kijken verkennen leerlingen hun eten. Smaaklessen wordt al op meer dan 5100 schoolvestigingen in het primair en speciaal onderwijs gebruikt!
Nieuwe versie van Smaaklessen
In juni 2024 is een nieuwe versie van Smaaklessen gelanceerd. De nieuwe editie is tot stand gekomen samen met kinderen, leerkrachten en experts. Leerlingen gaan actief aan de slag met smaakexperimenten en quizzen, het ontrafelen van etiketten en het samen koken van heerlijke gerechten. Smaak, gezondheid, herkomst van voedsel, consumentenvaardigheden, koken, maar ook duurzaamheid staan centraal in deze vernieuwde versie.
“Ik neem mee dat je niet alleen moet letten met wat je eet voor jezelf, maar ook voor de wereld” – Leerling groep 8, Max Havelaar Kindcentrum Delft
Wat is nieuw?
- Alle lessen zijn nagelopen op inhoud, actualiteit, didactiek, objectiviteit en inclusiviteit.
- Er zijn een aantal lessen helemaal of deels vervangen door nieuwe lessen. Zo zijn er een aantal nieuwe thema’s die terugkomen, zoals water drinken, voedselverleidingen en duurzaam eten.
- Ook zijn er nieuwe kooklessen voor groep 3 t/m 8 met recepten en video’s van koks Sandra Ysbrandy, Ramon Beuk en Maryam Shekoh.
- Er zijn extra optionele activiteiten, die ook in kleine groepjes met een onderwijsassistent gedaan kunnen worden.
De nieuwe lesmap is beschikbaar in de webshop via https://shop.wur.nl/smaaklessen. De vernieuwde lessen zijn ook gratis te gebruiken via het lesportaal Chef! op www.smaaklessen.nl/Chef!. Meer informatie over de nieuwe Smaaklessen vind je hier: https://www.smaaklessen.nl/nl/smaaklessen/show-1/yes-de-nieuwe-smaaklessen-zijn-er.htm
Aansluiting bij de kerndoelen
De lessen sluiten aan bij de kerndoelen voor het basisonderwijs vanuit het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’, domein Mens en samenleving en domein Natuur en techniek. De lessen zijn gebaseerd op het Leerplankader voeding van de SLO.
Voedseleducatie is goed in te passen in bestaande lessen. Op onze website vind je een overzicht hoe het lesmateriaal van Smaaklessen een verdieping, verbreding of vervanging kan zijn op methodes die nu al gebruikt worden. In het overzicht vind je lesmethodes zoals Argus Clou, Blink, DeZaken en Wijzer, zie ook www.smaaklessen.nl/aansluitingonderwijs.
Smaaklessen is ontwikkeld door Wageningen University & Research en wordt ondersteund door het Voedingscentrum, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Voedseleducatie Platform. Smaaklessen is onderdeel van Gezonde School. Het RIVM erkent Smaaklessen als een effectieve interventie, zie ook www.smaaklessen.nl/onderzoek.