Kinderen die onder de juiste begeleiding koken en leren over voedsel, weten meer over voedsel en hebben meer zelfvertrouwen in de eigen kookvaardigheden. Een kookles op school of op de BSO is dus een mooie kans! Door het geven van kooklessen stellen we kinderen in staat om nu en vooral ook later gezond voor zichzelf te koken en stimuleren we hen om gezondere en duurzamere voedselkeuzes te maken.
Mede dankzij de inzet van het programma Jong Leren Eten groeit de interesse voor kooklessen op school en op de BSO. Echter, veel leerkrachten en pedagogisch medewerkers kunnen wel wat hulp gebruiken bij zo’n kookles. Samen met School of Food biedt Jong Leren Eten daarom de training ‘Koken op school en in de kinderopvang’ aan. Wij trainen kookliefhebbers en -experts die kookgastlessen willen aanbieden op scholen en BSO’s. Leerkrachten en pedagogisch medewerkers kunnen zelf ook deelnemen aan de training.
Voor wie?
- Diëtisten/voedingsvoorlichters, (leerling) koks, cateraars, moestuincoaches, buurtsportcoaches en educatieboeren die gericht aan de slag willen met koken op basisscholen/BSO’s
- Leerkrachten, pedagogisch medewerkers en vrijwilligers die werkzaam zijn op een basisschool of BSO en die graag op hun eigen school/BSO aan de slag willen gaan met koken
Jong Leren Eten wil met deze training een netwerk opzetten van kwalitatieve kooklesondersteuners. Na het afronden van de training wordt jouw persoonlijke profiel zichtbaar op deze speciale website , zodat scholen en BSO’s jou weten te vinden. Jong Leren Eten biedt de kennis en het netwerk. Kooklesondersteuners gaan na de training zelfstandig (niet in opdracht van Jong Leren Eten) aan de slag en maken zelf (prijs)afspraken met de scholen en BSO’s.
Over de training
- De training bestaat uit twee dagdelen en een oefengastles. De deelnemer zoekt zelf een school/BSO om tussen de eerste en tweede lesdag een kookgastles te geven.
- Je kunt een training verwachten met een mooie afwisseling van theorie, praktijk en eigen inbreng. Je leert o.a. hoe je op een laagdrempelige manier een kookles opzet, met of zonder keuken, voor een hele klas of juist kleine groepjes. Ook zullen planning, logistiek en het didactische stuk van koken met kinderen behandeld worden tijdens de training.
- Deelnemers ontvangen na de eerste lesdag een online handboek met uitgebreide informatie over theorie en praktijk en verschillende recepten. Zodat zij een goede basistoerusting hebben om aan de slag te gaan. Naast thema’s als duurzaamheid en gezondheid is er o.a. aandacht voor cultuur en hygiëne.
Wat kost het?
Dankzij de ondersteuning van Jong Leren Eten kan deze training aangeboden worden met een deelnemersbijdrage van €100,- per persoon. Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor boodschappen voor jouw oefengastles van maximaal €40,-. In ruil voor de investering vanuit Jong Leren Eten verwachten wij dat deelnemers inzetbaar zijn als gastlesdocent voor scholen en BSO’s. Of actief met kooklessen aan de slag gaan bij hun eigen school/BSO.
Ben je enthousiast en wil je meedoen?
- Kijk in de Jong Leren Eten agenda of er een training wordt georganiseerd in jouw provincie.
- Indien er op dit moment in jouw provincie geen training wordt aangeboden, kun je jouw interesse melden bij één van de Jong Leren Eten makelaars in jouw provincie. Je krijgt dan bericht als er een training bij jou in de buurt van start gaat en wanneer er plekken vrij zijn in andere provincies.
Over de trainers – School of Food
De training ‘Koken op school en in de kinderopvang’ is ontwikkeld en wordt gegeven door School of Food. Claar ten Broek en Marjolein Triesscheijn geven al meer dan 10 jaar kooklessen op het PO, VO, in buurthuizen en op BSO’s. Ook geven zij inspiratie-workshops en belevingslezingen op congressen, festivals en evenementen. En ontwikkelen ze educatief materiaal, leerlijnen en recepten. Dit alles om voedseleducatie echt in het DNA van scholen te krijgen. Want school is dé plek om kinderen bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Voor deze kooktraining heeft School of Food een vaste samenwerking met voormalig basisschoolleerkracht Robin Kuijpers.