Terugblik Schoolkantine Challenge 2024

logo schoolkantine challenge

“Creëer jouw ideale gezonde kantinesnack”. Met deze uitdaging gingen leerlingen en studenten uit het voortgezet- en beroepsonderwijs in Flevoland, Overijssel, Noordoost Gelderland en Noord-Brabant de afgelopen maanden aan de slag om een gezonde en lekkere kantinesnack te bedenken voor hun school. De snack moest voldoen aan de 5 G’s: Genieten, Goedkoop, Gezond, Gemak en Geweten. Anders gezegd, de snack was lekker, betaalbaar, voldeed aan de Schijf van Vijf, is makkelijk te bereiden in een kantinesetting en duurzaam. Daarnaast werd leerlingen gevraagd om een campagne op te zetten om de snack onder medeleerlingen te promoten.

Praktische invulling Schoolkantine Challenge

Ruim 500 leerlingen gingen aan de slag met de challenge. Scholen konden de challenge flexibel toepassen binnen hun lesprogramma. De ene school integreerde de challenge voor een aantal weken in hun programma, een andere school enkele dagen of een paar maanden. Er zijn ook scholen die hun eigen finale organiseerden als afsluiting van de lesmodule. Voor de finale van 21 maart hebben zo’n 25 scholen hun ideeën ingediend. Er werden rond de 75 gezonde en duurzame snack ideeën beoordeeld. Van deze ideeën gingen er 13 door naar de finale.

broodje pita falafel

13 duurzame en gezonde finale snack- ideeën

Flevoland

  • ‘Volkoren pita falafel broodje’ (Aeres VMBO Almere), 
  • ‘The fabulous springrolls' (ROC van Flevoland, MBO college Almere)
  • De ‘fruit pannenkoek’ (Emelwerda college, Emmeloord) 

Noordoost Gelderland

  • Gezonde ijsjes (Eligant Lyceum Zutphen)

Noord-Brabant

  • Berkenbowl (Berkenhofcollege Breda)
  • Yoghurtreep (2College Cobbenhagenlyceum Tilburg)
  • Sweet nacho’s (2College Cobbenhagenlyceum Tilburg)

Overijssel

  • Wrappie (vega wrap) (Agnieten College Nieuwleusen)
  • Fruity and Vegetable Smoothie (het Stedelijk College Zuid Enschede)
  • Zalm-avocado toast  (Deltion College Zwolle)
  • Panini Mozzarella  (Carolus Clusius College Zwolle)
  • Broodje Gert (Onderwijsroute mens @ Zwolle)
  • Gevuld stokbrood paprika -kip (Pieter Zandt college Staphorst)

Winnaars Schoolkantine Challenge 2024
Tijdens de finale presenteerden de finalisten hun snack aan de jury en kregen zij tips mee om hun snack te verbeteren, zodat deze nog gezonder en duurzamer gemaakt kan worden. De jury koos in Flevoland voor de volkoren pita falafel, omdat het een originele lekkere én gezonde snack is die makkelijk uit de hand is te eten en veel groenten bevat. In Noordoost Gelderland werden de Gemakkelijke ijsjes gekozen, omdat deze uitblonken in eenvoud: makkelijk te maken, er worden ingrediënten gebruikt die passen in de Schijf van Vijf en er is geen suiker toegevoegd. De ijsjes worden ook nog eens gemaakt in herbruikbare verpakkingen. In Noord-Brabant werd De Berkenbowl eerste, omdat het een originele lekkere én gezonde snack is die makkelijk te maken is in de schoolkantine, betaalbaar is en groenten gebruikt uit de schoolmoestuin. De jury in Overijssel koos Wrappie, omdat het een originele lekkere én gezonde snack is die helemaal voldeed aan alle vakken van de Schijf van Vijf en daarnaast duurzaam is. De snack bevat geen vlees en de ingrediënten worden lokaal gemaakt. 


21 maart de Dag van de Gezonde Schoolkantine 
Leerlingen die meedenken over het aanbod in de eigen schoolkantine geeft een goede basis om samen aan de slag te gaan met een gezond aanbod op school. Ieder jaar op 21 maart worden de scholen die hier aandacht voor hebben in het zonnetje gezet door het Voedingscentrum. Ze ontvangen de Gouden of Zilveren Kantineschaal, als ze voldoende producten aanbieden die binnen de Schijf van Vijf passen. Ook ondertekenen scholen die aan de slag willen gaan met een gezonde schoolkantine de ambitieverklaring. Zo zorgen we samen dat de schoolomgeving van leerlingen en studenten gezonder wordt. 

 

Gezonde Schoolkantine Festival: Samen leren, proeven en vieren
Afgelopen donderdag vond in 7 provincies het Gezonde Schoolkantine Festival plaats. Het Voedingscentrum reikte een groot aantal Gezonde Schoolkantine schalen uit aan scholen waarvan het aanbod minstens 60% een betere keuze is. Hoe deze scholen dit aanpakken, werd gedeeld tijdens de inspiratiesessies. Samen met kennispartners zoals JOGG en de GGD werden uitdagende onderwerpen besproken zoals voedseleducatie, de eetomgeving rondom de school en leerlingenparticipatie tijdens kennissessies. Jong Leren Eten was tijdens deze dag de hoofdpartner en riep op deze dag de winnaar uit van de Schoolkantine Challenge 2024.

Jong Leren Eten Friesland en Zeeland
Jong Leren Eten Friesland en Zeeland hadden geen finale van de Schoolkantine Challenge, maar wel een inspirerend programma in samenwerking met het Voedingingscentrum. In Friesland sprak het Voedingscentrum over onder andere de transitie van schoolkantines in de afgelopen jaren en hoe scholen aan de slag kunnen met een gezonde (gewone) schoolkantine. Er zijn 4 Gezonde Kantineschalen uitgereikt en 3 scholen hebben een ambitieverklaring ondertekend. Jong Leren Eten Fryslân vertelde over wat zij betekenen voor scholen. Leerlingen hadden samen met horecadocenten heerlijke gezonde en duurzame hapjes gemaakt.

In Zeeland bood de opzet van het programma gelegenheid aan de directeuren, leerkrachten, JOGG regisseurs en - coordinatoren, cateringmedewerkers, conciërges en beleidsmedewerker Volksgezondheid om elkaar in korte tijd te leren kennen en elkaars rollen t.a.v. voedseleducatie met elkaar te bespreken. Maar vooral ook om met elkaar verbinding maken, successen delen en toekomstplannen delen.  

Via de Round Robinmethode werden er tips en ervaringen gedeeld. Centraal bij deze methode staat: kijk vooral naar de mogelijkheden, ga gewoon beginnen, leer van de successen en ervaringen van andere scholen, zet de eerste stap samen met de mensen die de energie hebben en betrek vooral de jongeren hierbij. 

Winnaars Technasiumopdracht
De leerlingen Berend, Lucas en Iris van het Nehallennia-college uit Middelburg waren de winnaars de JLE-Technasiumopdracht. Met hun ”Snack van de Toekomst” gaven zij een presentatie over hun project en bereidden zij hun loempia met zeewier voor de deelnemers. 

 

Er werd enorm genoten van hun gezonde duurzame snack! Hopelijk kan dit product een weg vinden naar de Gezonde Schoolkantine! Er werden Zilveren en Gouden schalen uitgereikt en er werd spontaan een ambitieverklaring getekend door een school die heel graag stappen wil gaan maken naar een gezondere schoolkantine! 

De Schoolkantine Challenge
De Challenge is mogelijk gemaakt door Jong Leren Eten in samenwerking met het Voedingscentrum. De lancering vond plaats tijdens de aftrap van de Dutch Food Week in oktober 2023, met als doel een gezonde, aantrekkelijke en duurzame schoolkantine met een betaalbaar aanbod. 

Meer weten?
Wil je ook aan de slag met gezonde voeding? Bekijk dan onze lesmaterialen pagina of doe inspiratie op met onze praktijkvoorbeelden van scholen die hier al mee aan de slag gingen.