Een lekkere, gezonde, duurzame kantinesnack die ook nog betaalbaar is. Met deze uitdaging gingen de studenten van de koksopleiding van het MBO College in Almere aan de slag. Docent Bert van Dantzig begeleidde zijn studenten hierbij. Hoe zag deelname aan de Challenge eruit en wat vonden de studenten ervan?
Bert: “Mijn collega Bob en ik hebben de Challenge opgehangen aan studieloopbaancoaching en we hebben het gekoppeld aan de vaktheorie. Ik geef les aan MBO niveau 2 en Bob aan niveau 3. Het leuke van zo’n Challenge als deze is, dat je de studenten met een hele praktische opdracht aan het werk zet. Dankzij deze opdracht kregen ze ook inzicht in het convenience principe van het aanbod van een (school) kantine. Hoe maak je broodje snel klaar, maar ook lekker en betaalbaar tegelijkertijd, waarmee je voorkomt dat de student of werknemer buitenshuis iets gaat kopen?”
Docent Bert van Dantzig: "Dankzij de Schoolkantine Challenge hebben onze studenten o.a. meer geleerd over de kostenopbouw van een broodje in de schoolkantine. Daarnaast hebben ze qua kennis en smaak hun kokshorizon verbreed!"
Workshop bij de Sligro
De feestelijke aftrap van de Challenge vond plaats in oktober tijdens de Dutch Food Week. Om vervolgens inspiratie op te doen voor hun kantinesnack, gingen de studenten bij de Sligro langs. Hier kregen ze een workshop, waarin ze meer leerden over de kosten van een broodje, maar ook waar de ingrediënten vandaan komen. De studenten mochten daarnaast ook verschillende ingrediënten proeven, waaronder vegetarische shoarma, waardoor velen hun smaakhorizon wat verbreedden.
Inzicht in prijsopbouw snack
Hoe gaven de docenten vervolgens vorm aan deze Challenge? Bert: “We hebben de opdracht uitgelegd aan de studenten, waarbij we ze o.a. extra uitleg gaven over de criteria van de snack. Dit was voor de studenten interessant ,omdat velen van hen nog niet zoveel inzicht hadden in de prijsopbouw van bijvoorbeeld een broodje. Uit gesprekken met de studenten kwam bijvoorbeeld naar voren dat de maximumprijs die ze willen betalen rond de €3 ligt. Dat heb ik als docent in perspectief geplaatst: voor een gezond broodje vinden ze €3 teveel, maar een ongezonde snack bij een fastfoodketen mag veel meer kosten, terwijl dat onder de streep duurder is voor je gezondheid. Hier ben ik tijdens een les van Vitaal Burgerschap zelfs nog dieper op ingegaan. Nadat alle criteria voor de snack waren uitgelegd, konden de studenten nog langskomen voor vragen. Ook daar kwamen weer vragen terug over de prijsopbouw en leerden studenten dat je naast ingrediënten ook rekening moet houden met het doorberekenen van o.a. personeelskosten in de eindprijs.”
Presenteren van de snack
Voor het afsluiten van de Schoolkantine Challenge zijn er twee presentatiemomenten voor de studenten. Het MBO College organiseerde in oktober een presentatiemoment voor de studenten op school, maar de snack was natuurlijk ook onderdeel van het landelijke geheel. Daarnaast is er in februari nog een presentatiemoment waarbij scholen uit de hele provincie aanwezig zijn.
Qua tijd paste alles binnen de normjarenkaart van Bert en zijn collega, omdat de Challenge was gekoppeld aan Studieloopbaancoaching en aan de vaktheorie. Doet de school volgend jaar weer mee? Bert: “Wij mij betreft wel! Ondanks dat veel studenten het presenteren van de snack voor een groep mensen inclusief jury spannend vonden, is het zeker voor herhaling vatbaar in de toekomst! Daarnaast hebben ze qua kennis en smaak zeker hun kokshorizon verbreed!”