Lekker in je vel met derde editie Food Challenge Noordoost Nederland!

Food Challenge NO NL
Dinsdag, 21 februari 2023

Middelbare scholen in beweging voor de beste pokébowl van de boerderij.

Zit jij lekker in je vel? Hoe zorg je goed voor je lijf en voor de aarde? Waar komt jouw eten vandaan? Welke spieren train je met bootcamp en welke voedingsstoffen zijn daarvoor nodig? Met de Food Challenge gaan ruim 1500 onderbouwleerlingen van 16 vmbo- en praktijkonderwijs scholen dit de komende maanden ontdekken. Via lessen op school, gastlessen van mbo SVO vakopleiding food, mbo Zone en Terra mbo, gevolgd door een afsluitende Foodcamp op de boerderij. Rode draad is het ontwerpen van een gezonde pokébowl met duurzame producten van de boerderij, waaruit ze hun energie halen voor het uitvoeren van de zelf ontworpen bootcamp.

In de finale bij SVO vakopleiding food in Zwolle strijden de vijf beste teams, onder toeziend oog van een deskundige vakjury, om de titel ‘de beste pokébowl van Noordoost Nederland’. De winnaars mogen naar een thuiswedstrijd van PEC Zwolle en trakteren hun school op de beste pokébowl van 2023.

Deelnemende scholen

Dit jaar doen voor het eerst ook scholen uit Gelderland en Drenthe mee. Net als eerdere edities doen de meeste scholen uit Overijssel mee en wederom scholen uit Flevoland en Groningen.

De volgende scholen hebben zich aangemeld

  • Overijssel: Agnieten College uit Nieuwleusen, Arkelstein uit Deventer, Carmel College Salland uit Raalte, Carolus Clusius College en De Ambelt uit Zwolle, Greijdanus Hardenberg, Almere College MP, Almere College VIA en Ichthus College uit Kampen.
  • Flevoland: Vakcollege Noordoostpolder en Emelwerda College uit Emmeloord.
  • Groningen: Dollard College uit Winschoten.
  • Gelderland: Praktijkschool Apeldoorn en Gentiaan College VSO uit Apeldoorn en Morgen College uit Harderwijk.
  • Drenthe: Greijdanus Meppel.

Vloggen en tiktokken met Boer Wildebuit

De deelnemers vormen met hun klasgenoten een team waarmee ze drie tussentijdse challenges uitvoeren en filmen in de vorm van een vlog of een TikTok video; ‘Krijg je school in beweging met een zelf ontworpen bootcamp’, ‘Verras een goed doel met een gezonde traktatie’ en ‘Zet thuis een duurzame maaltijd op tafel´, met zoveel mogelijk ingrediënten rechtstreeks van de boerderij. Hiermee kunnen ze tussentijds punten verdienen. Elke school kiest de beste eindvlog of TikTok video om in te sturen voor de finale. De leerlingen krijgen instructies van vlogger en artiest Boer Wildebuit.

Organisatie

De competitie wordt georganiseerd door LekkerBoer en SVO vakopleiding food met partner mbo’s mbo Zone en Terra mbo. Samen met regionale partners Jong Leren Eten uit Overijssel, Gelderland, Flevoland, Groningen en Drenthe, LTO Noord, Salland Zorgverzekeringen, SportService Zwolle en andere gemeentelijke sportbedrijven, wordt een programma geboden van grond tot mond en lijf. Juist nu in deze tijd, waarin het belang van een gezonde leefstijl maar al te duidelijk is. Voel je lekker in je vel! Daar wil de organisatie met het organiseren van deze challenge een bijdrage in leveren.

SVO vakopleiding food en mbo partners

SVO vakopleiding food en partner mbo’s vinden het als foodopleider in de regio belangrijk dat de studenten, als onderdeel van hun curriculum thema Duurzaamheid en Voeding, ervaring op doen met het beoefenen en uitdragen van hun vakmanschap. Hoe ze als toekomstige beroepsbeoefenaar in de food- of agri-sector duurzame en gezonde keuzes kunnen maken om bij te dragen aan een gezondere maatschappij.

LekkerBoer en boerderij educatie

Om kinderen en jongeren in beweging te brengen voor het verhaal achter hun eten, organiseert LekkerBoer Foodcamps - bootcamp, oogsten en koken - op boerderijen en tuinderijen. Hierbij wordt samengewerkt met gekwalificeerde boeren van het Boerderij Educatie (BE) netwerk, zoals BE IJsseldelta, BE Salland-Vechtdal, BE Flevoland, Boer op Noord en BoerenWijs.

Noordoost Nederland

De competitie vindt plaats in de economische Regio Zwolle, die bestaat uit 22 gemeenten in de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland en Drenthe, aangevuld met zes gemeenten buiten Regio Zwolle, namelijk Deventer, Apeldoorn, Harderwijk, Het Hogeland, Groningen en Eemsdelta. Het streven is de komende jaren meer provincies aan te sluiten, zodat uiteindelijk jaarlijks 4000 leerlingen van 40 scholen deel kunnen nemen.