Kinderopvang Kivido pakt alle kansen aan om gezondheid en voeding structureel te verankeren binnen haar opvangcentra

Om gezondheid blijvend onderdeel te maken van je kinderopvang organisatie, is een goede aanpak nodig. Kinderopvang Kivido begon in 2016 met een pilot, die zo goed beviel, dat er nadien ieder jaar voor een grotere aanpak werd gekozen. Het doel voor 2023 is om op de 26 locaties van Kivido alle overige medewerkers op te leiden met de training een Gezonde Start van de Gezonde Kinderopvang. Hiermee wil Kivido voeding en gezondheid binnen alle locaties verankeren. Hoe zit deze aanpak eruit in de praktijk en hoe pak je dit aan?

Roxanne Buschman-Koesveld is werkzaam als activiteiten coördinator, moestuincoach en coach Gezonde Kinderopvang bij Kivido Zuid-Hollandse Hoeksche waard. Bij haar eigen locatie, maar ook bij de andere 26 Kivido locaties, wordt hard gewerkt om met de aanpak te werken en te borgen. Hierachter zit een uitgebreide strategie. In 2016 werd een eerste pilot gedraaid om gezondheid en voeding te verankeren in de opvang. Dit beviel vervolgens zo goed, dat deze aanpak alleen maar is uitgebreid.

 

Thema’s opstellen en draagvlak creëren

Roxanne: “Eén van de eerste activiteiten in 2016 was dat mijn collega Nathalie de training ‘ Een Gezonde Start’ van het programma Gezonde Kinderopvang volgde. Zij gaf hier vervolgens een presentatie over binnen het MT van Kivido. Vervolgens ging zij trainingen verzorgen voor de medewerkers van onze kinderdagverblijven. Met de medewerkers heeft ze daarna per locatie gekeken wat er al goed werd gedaan rond gezondheid en voeding en vervolgens wat nog verbeterd kon worden. Per jaar stellen we maximaal 3 thema’s centraal, waar we dan in alle opvangcentra aandacht aan besteden. Belangrijk is dan vervolgens dat er draagvlak onder de medewerkers wordt gecreëerd voor zo’n thema, waarmee het thema binnen de organisatie is geborgd. ”

 

Roxanne Buschman- Koesveld - coördinator Gezonde Kinderopvang: “Per jaar stellen we een maximum van 3 thema’s centraal, waar we dan in alle opvangcentra aandacht aan besteden. Draagvlak bij de medewerkers en borging van de thema’s zijn erg belangrijk.”

 

Thema 2022: moestuinieren

In 2022 was moestuinieren één van de thema’s. Om dit groots aan te pakken werd de Lekker naar Buiten!-bijdrage aangevraagd. Daarnaast volgde Roxanne de cursus tot moestuincoach van IVN Natuureducatie en Velt. Ze maakte met de opgedane kennis een draaiboek met activiteiten voor alle leeftijden en een teeltplan. Met de Lekker naar Buiten!-bijdrage werden spullen aangeschaft zoals schepjes, zakken bemeste aarde, zaden en kweekbakken.

Roxanne: “De moestuinbakken hebben we gemaakt van perenbakken die we kochten bij een perenboer in de omgeving. Het gronddoek hebben we er zelf in geniet. Dit scheelde erg in de aanschafkosten en het is een mooie manier om de lijntjes met ondernemers in de buurt warm te houden. We kregen van scholen zelfs de vraag waar we onze bakken vandaan hadden gehaald, dus dat was leuke feedback!”

Voel, denk en proef spelletjes

De kinderen maken op een actieve, speelse manier kennis met alles in en rond de moestuin. Ze leren meer over de dieren die in de moestuin leven, door op pad te gaan in de moestuin met potjes en zoekkaarten met daarop de verschillende bodemdiertjes.

Roxanne: “We doen ook voel, denk en proef spelletjes met de kinderen. Dan leggen we bijvoorbeeld 5 soorten groente of fruit onder een theedoek. De kinderen moeten al voelende raden welke groente of fruitsoort het is. Een andere variant is het proefspel. Dan gaan de kinderen geblinddoekt groente en fruit proeven. Alle spelletjes worden met veel enthousiasme gespeeld en smaken bij de kinderen naar meer!”

 

Koken met de oogst en leuke uitjes naar voedselverwerkende bedrijven

Naast de ontdekkingstochten in de moestuin en de spelletjes met de oogst, worden er ook lekkere dingen bereid met de oogst. De sla wordt gebruikt in een smoothie of gegeten op brood, met de courgette wordt soep gemaakt, de tomaatjes zijn ideaal als tussendoortje en de munt wordt in fruitwater verwerkt.

Roxanne: “In de zomervakantie organiseren we aanvullend ook leuke uitjes voor bewustwording, zoals een bezoekje aan een pluktuin en de bijenimker. Op de planning staat ook nog een bezoek aan de Hoeksche chipsfabrikant. Zo kunnen de kinderen met eigen ogen zien hoe van aardappels chips wordt gemaakt.”

 

Plannen voor 2023

In 2023 gaat Kivido verder met haar grootste plannen rond de verankering van voeding binnen haar organisatie. Roxanne en haar collega zijn de 2 coaches Gezonde Kinderopvang, eind 2023 is het de bedoeling dat iedereen in de organisatie de training van hen heeft gevolgd. Er zijn hiervoor 3 momenten ingepland, waar nieuwe medewerkers aan kunnen deelnemen. Daarnaast wordt het moestuinprogramma voortgezet, met nieuwe gewassen zoals radijs en Oost-Indische Kers. Roxanne: “Wij willen echt uitstralen dat we een Gezonde Kinderopvang zijn. Daarom willen we in 2023 nog meer zaaien en koken met producten uit eigen moestuin.”

Meer weten over een gezonde aanpak binnen de kinderopvang/BSO?