Honderd Friese kinderopvanglocaties waren de afgelopen maanden druk met het kweken van hun eigen pompoenen. Zaaien, opkweken, de plantjes in de volle grond plaatsen en verzorgen; de kinderen deden het allemaal zelf! Natuurlijk met een beetje hulp van de pedagogisch medewerkers. En van Túnjuf Reintsje, die via nieuwsbrieven en video’s regelmatig handige tips gaf. Deze week, tijdens de Dutch Food Week, gaan de kinderen koken met hun eigen gekweekte pompoenen.
In het voorjaar, tijdens de Week van de Gezonde Jeugd, werden kinderopvangorganisaties in Friesland opgeroepen om mee te doen met het project ‘Lekker ite mei pompoen’, dat georganiseerd werd door Jong Leren Eten Fryslân en De Boer op Noord. Zij stelden 100 kweekpakketten (zaadjes, potgrond, potje en zaai-instructie) beschikbaar, waarmee zelf pompoenen gekweekt konden worden. Om kinderen te laten zien en vooral zelf te laten ontdekken waar hun eten vandaan komt. Dat dit onderwerp leeft binnen de kinderopvang, blijkt wel uit het feit dat de pakketten zo op waren!
Hoe kweek je een pompoen eigenlijk?
Nadat de locaties de kweekpakketten hadden ontvangen, konden ze zelf aan de slag. Maar wanneer moet het plantje de volle grond in? Moet het op een zonnige plek of juist niet? En hoeveel water moet je het eigenlijk geven? Op dit soort vragen gaf Túnjuf Reintsje antwoord via haar nieuwsbrieven en video’s. Ook zaten er altijd leuke weetjes tussen, zoals ‘De bloem van een pompoenplant is vaak prachtig oranje! Bijen en hommels zijn er dol op, maar wist je dat de bloemen eetbaar zijn? Ze zijn licht zoet van smaak.’
Of doe-tips, zoals het maken van een plantensteker, zodat je weet wat voor plantjes je hebt gezaaid. Handig, maar ook meteen een leuke knutselactiviteit. Ook was er aandacht voor vragen die je aan de kinderen kunt stellen, zoals ‘Wat herken je allemaal (blad, stengel)? Hoe voelen deze onderdelen? Zie je al mooie bloemen? Welke kleur? Welke dieren zie je bij jullie pompoenplant? Zo waren de kinderen elke keer op een andere manier bezig met dit thema.
Pompoensoep maken tijdens Dutch Food Week
Deze week, tijdens de Dutch Food Week (9 t/m 16 oktober), is het dan eindelijk zover en kan er gekookt worden! Als het goed is, zijn de pompoenen rijp en hebben alle locaties zo het hoofdingrediënt gekweekt voor een heerlijke pompoensoep. Ook dat hoeven de kinderen en pedagogisch medewerkers niet helemaal alleen te doen. Alle deelnemende locaties ontvangen hiervoor een ingrediëntenbox, met daarin aanvullende lokale producten voor de soep, geleverd door Streekboer. Ook krijgen ze van Boer op Noord room om zelf boter te schudden. Naast deze ingrediënten zit er een lesbrief bij met leuke opdrachten en tips.
Niet alleen zaadjes planten
Zo zie je maar weer dat slechts enkele zaadjes een enorme variatie aan educatie kunnen opleveren, waarbij zelf ervaren, voelen, ruiken en proeven centraal staan. En waarbij kinderen spelenderwijs kunnen leren over voedsel, smaken, diertjes, kleuren en nog veel meer. Zo wordt niet alleen letterlijk een zaadje geplant, maar ook figuurlijk. Een die hopelijk leidt tot meer duurzame en gezonde keuzes in de toekomst.