Aeres MBO Ede in landelijke finale mbo-challenge Voedselverspilling

Donderdag, 22 april 2021

Dertig mbo-studententeams uit heel Nederland hebben gewerkt aan oplossingen om voedselverspilling te verminderen. Vanmiddag was de eindstrijd in de finale. Zeven studententeams van Aeres MBO Ede bereikten deze finale. De studenten hebben heel praktisch gewerkt aan voedselverspillingsvraagstukken van bedrijven en organisaties. Ze zochten toepasbare oplossingen bij een vraag uit de praktijk. Een deskundige jury beoordeelde de ingediende cases. Aeres MBO Almere heeft de challenge gewonnen met een Zero food waste receptenboek.

Winnaar

De studenten van Aeres MBO Almere hebben een Zero food waste receptenboek gemaakt in samenwerking met het bedrijf ICHANGE. In dit kookboek staan recepten, met de meest voorkomende restjes uit de koelkast, specifiek voor jongeren. De prijswinnaar krijgt de kans om het winnende product uit te gaan voeren.

Aeres MBO Ede

Vanuit Aeres MBO Ede deden zeven teams (van in totaal 30) mee met de challenge ‘Voedselverspilling’. Hun inzendingen waren genomineerd voor de eindstrijd. De studenten hadden kwalitatief goed uitgewerkte oplossingen aangedragen voor de vragen uit het bedrijfsleven en van organisaties. MBO-challenge ‘Voedselverspilling’ is één van de vele projecten van de Proeftuin Voedselverspilling Regio Foodvalley. Regio Foodvalley stimuleert het verminderen van voedselverspilling bij het onderwijs, bij de overheden, bedrijven en inwoners.

Oplossingen en adviezen voor bedrijven

Hoe kunnen wij voedselverspilling verminderen? Deze vraag stond centraal tijdens de challenge. Een paar voorbeelden van de oplossingen die bedacht zijn door de teams uit Ede:

• Voor het bedrijf MaGie Creations uit Wageningen is bierborstel verwerkt tot koelverse pannenkoeken. Bierborstel is een restproduct uit bierbrouwerijen. Deze pannenkoeken zijn zeer eiwitrijk, iets donkerder van kleur dan normaal en erg lekker. In de toekomst wellicht ook te koop in de supermarkt?

• Voor Stichting Voedselsurplus (o.a. Ede) heeft een team recepten bedacht voor overschotten van voorgesneden groenten uit de koeling en diepvries. Om zo goedkope èn gezonde keuzes te kunnen bieden voor mensen met een smalle beurs.

Maar er zijn ook logistieke adviezen gegeven voor slimme inkoop, aanvoer en verwerking van producten voor het restaurant van een zorgboerderij. Voor een akkerbouwer zijn overschotten van rode biet, pastinaak en wortel verwerkt tot heerlijke chips. Wie weet vinden de consumenten binnenkort een overheerlijk product, gemaakt van restafval door studenten uit Ede, in de supermarkten in de regio! En het landelijke Voedingscentrum is voorzien van een goed marketingadvies voor jongeren in de leeftijd van 15 en 21 jaar.

Trost op studenten

Audrey Diepeveen en Malou Gerbrands, beiden docent Food bij Aeres MBO en de begeleiders van de challenge, zijn trots dat zeven teams hebben meegedaan met de challenge ‘Voedselverspilling’. Diepeveen: “Wij geven deze challenge een vaste plek in ons lesaanbod. We beginnen daar al mee in het eerste jaar en dit loopt door tot in het derde jaar. Voor onze school hoort het werken aan het tegengaan van voedselverspilling vanzelfsprekend thuis in ons bredere curriculum over Circulariteit en Duurzaamheid. Daar vallen ook thema’s onder als ‘foodmiles’, ‘verminderen verpakkingen’, ‘voeding en gezondheid’.” Gerbrands vult aan: “het mooie is dat het om echte praktijkvragen gaat. Het gaat ergens over. De studenten dragen direct bij aan oplossingen. Dit past ook helemaal bij de visie van onze opleiding.”

Leon Meijer, wethouder Food in Ede en bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema voeding in Regio Foodvalley: “Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het erg leuk vind om te zien dat we door middel van een challenge mensen uitdagen om na te denken over voedselverspilling. Een onderwerp waar we allemaal mee te maken hebben en waar we allemaal een rol in hebben. De studenten uit onze regio hebben laten zien dat ze creatieve oplossingen hebben om de verspilling van voedsel te verminderen. Voor de bedrijven die hebben deelgenomen aan deze challenge is dit mooie input om in praktijk te brengen. Deze challenge is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Iets wat we veel meer en vaker kunnen inzetten.”

Proeftuin tegen Voedselverspilling

Regio Foodvalley werkt aan een gezonde, duurzame voedselvoorziening voor de eigen inwoners en de bevolking wereldwijd. Het doel is een efficiënte, gezonde en toekomstgerichte voedselvoorziening met aantoonbaar minder voedselverspilling in huishoudens en bedrijven en daardoor ook minder CO2-reductie. Regio Foodvalley is de proeftuin tegen voedselverspilling. Door middel van gerichte projecten wordt ervaring opgedaan die verder verspreid kan worden in de regio en door het hele land.

Provincie