Leerlingen van De Nieuwste School Tilburg adviseren over duurzame en gezonde voeding

Maandag, 19 april 2021

Honderd leerlingen van De Nieuwste School in Tilburg zijn de afgelopen weken in de huid van adviseur gekropen tijdens het IVN Jongeren Adviesbureau. In opdracht van JOGG Tilburg, FoodUp Brabant (onderdeel van de provincie Noord-Brabant) en de makelaars Jong Leren Eten gingen zij aan de slag met de vraag hoe deze organisaties gezond en duurzaam eten bij jongeren vanzelfsprekend kunnen maken. Vandaag ontving het winnende team een prijs uit handen van gedeputeerde Elies Lemkes.

Zes weken lang beten de leerlingen van 3 HAVO/VWO zich vast in het vraagstuk ‘hoe kan ik -jongeren stimuleren gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken?’. Zij deden dit door onderzoek te doen op school en digitaal, maar ook in de eigen omgeving middels een supermarktsafari en met zogenaamde @home-challenges. “Mijn dochter haalde de hele kelderkast overhoop, op zoek naar de schijf van vijf. Om vervolgens te concluderen dat ik boodschappen moest gaan doen!”, aldus een van de ouders. De jongeren werden bij dit onderzoek ondersteund door lokale experts, onder andere uit het 013Food netwerk en Brabantse Klasseboeren. Deze lokale experts gingen digitaal in gesprek met de jongeren en hielpen hen met het verbeteren van hun concepten.

Aan creativiteit geen gebrek

De jongeren van De Nieuwste School kwamen met veel verfrissende ideeën. Van een moestuin op het dak tot een app met puntensysteem voor gezonde keuzes. Maar ook een gezonde festivalroute die jongeren weg moet houden bij de friettent. Uit al deze concepten selecteerden de opdrachtgevers vier finalisten. Zij mochten vrijdag hun ideeën pitchen aan de vakjury, bestaande uit gedeputeerde Elies Lemkes (provincie Noord-Brabant), beleidsadviseur Karin Smeets (gemeente Tilburg) en portefeuillehouder Natuur & Gezondheid Renske Visscher (IVN Brabant).

En de winnaar is…

Het winnende advies komt van Lynn, Frida, Julia en Julie. Met hun idee “Future Food”, een social media platform waar onder andere recepten gedeeld kunnen worden, willen de leerlingen aan andere jongeren laten zien hoe leuk het is om gezonde gerechten klaar te maken. Het goed uitgewerkte idee laat innovatie zien en spreekt de doelgroep aan. Een echte winnaar, maar gedeputeerde Lemkes is onder de indruk van alle ideeën: “Ik vind het belangrijk om met jonge Brabanders in gesprek te zijn over Landbouw, Voedsel en Natuur. Hun frisse blik inspireert. Ik zie dat praktijkgericht onderwijs zoals dit, kinderen helpt om al in een vroeg stadium na te denken waar voedsel vandaan komt, hoe het wordt geproduceerd en wat er gezond voor je is. Én dat het leuk is om met gezond en duurzaam voedsel bezig te zijn”.

Over IVN Jongeren Adviesbureau

IVN Natuureducatie gelooft dat jongeren creatieve antwoorden hebben op maatschappelijke uitdagingen: een stem die gehoord moet worden! Het IVN Jongeren Adviesbureau betrekt jongeren tussen de 12 en 25 jaar, vanuit hun opleiding, bij maatschappelijke vraagstukken op het gebied van natuur en duurzaamheid. Dit zijn echte, actuele vragen van bedrijven of overheden. In de rol van adviseur praten jongeren mee over hun eigen leefomgeving. De frisse en onbevangen blik van jongeren kan bestaande denkpatronen binnen organisaties doorbreken en innovatie stimuleren.

 

Provincie