Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma gaat weer beginnen! Om de start te markeren gingen leerlingen van OBS de Sterappel uit het Gelderse Lienden in gesprek met fruitteler Halm en het ministerie van LNV om te ontdekken waar hun groente en fruit vandaan komt.
Herkomst van groente en fruit
Welke soorten groente en fruit groeien in Nederland? In welk seizoen kun je groente en fruit het beste eten? En hoe komt een peer van het land in een kratje schoolfruit? Leerlingen van OBS De Sterappel gingen samen met presentator Luuk Dresen op onderzoek uit. In gesprek met fruitteler Danny Halm en Jan-Kees Goet, hoogste ambtenaar bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, kwamen ze meer te weten over de herkomst van de verschillende soorten groente en fruit en het proces van telen, sorteren en transport. Bekijk hier het nieuwsitem van Omroep Gelderland.
Deelnemende scholen
Aan de 12e editie doen bijna 3000 scholen mee. Alle scholen ontvangen 20 weken lang, voor 3 dagen per week gratis fruit en groente. In deze 20 weken krijgen kinderen behalve gratis fruit en groente, ook interactieve lessen over gezonde voeding. Leerkrachten kunnen hiervoor gebruik maken van het online lesportaal Chef!. In het portaal vindt de leerkracht voor elke groep de Startles EU-Schoolfruit, maar ook korte lesactiviteiten voor tijdens het groente- en fruitmoment. Alle leerkrachten in Nederland die meer willen doen met voedseleducatie kunnen op het lesportaal Chef! een account aanmaken en gratis gebruik maken van de Smaaklessen en Smaaklesactiviteiten. Kijk op www.voedseleducatie.nl.
EU-Schoolfruitprogramma werkt
Van de deelnemende scholen van vorig jaar heeft de helft vaste dagen voor groente en fruit ingesteld. Meer dan 80 procent van deze scholen laat de ouders fruit of groente aan hun kinderen meegeven. Dit is goed nieuws. Met het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma wordt beleid op scholen gestimuleerd en daarmee ook de consumptie van groente en fruit.