Een smaakvol aardappelbrood wat goed op een tapastafel past. Dat was het idee dat kwam uit de opdracht waarmee 6 studenten van Aeres MBO aan de slag gingen. Het brood kreeg de tweede prijs bij de landelijke MBO Challenge 2019. Wat vonden de leerlingen van deze uitdaging?
De 21-jarige Roan Verhoef studeert Food and Lifestyle op het Aeres MBO in Almere. Samen met 5 medeleerlingen zocht hij naar een oplossing voor een voedselvraagstuk bij aardappelverwerkingsfabriek Schaap Holland in Biddingshuizen.
Roan: “In aardappelschillen zitten veel voedingsstoffen, maar toch worden deze schillen bijna altijd weg gegooid. Met het harde stuk net onder aardappelschil zijn we aan de slag gegaan, omdat dat dat normaal gesproken ook in de vuilnisbak beland. Er waren veel ideeën in ons groepje en die zij we gaan uitschrijven en vervolgens gaan uittesten in de praktijk. We kwamen erachter dat ‘aardappelrijst’ bijvoorbeeld niet werkte, maar aardappelbrood wel kon worden gemaakt met ons recept. We hebben in Almere mensen op straat laten proeven en niemand had door dat aardappel het hoofdingrediënt was. Mensen waren er erg tevreden over! De smaak komt overeen met een pitabroodje en je kunt het aanpassen met bourgondische kruiden.”
Student Roan - opleiding Food en Lifestyle: "Een van de inzichten die ik heb opgedaan dankzij de Challenge is dat je een recept altijd nog kunt aanpassen als in de praktijk blijkt dat het niet helemaal werkt."
Met het aardappelbrood idee schreven de studenten zich vervolgens in bij de landelijke MBO Challenge voedselverspilling. Uit de 50 teams die zich inschreven, eindigden ze op de tweede plaats. Eibertje van Halteren is de docent die de jongeren begeleidt: ‘Het meedoen aan een landelijke challenge zorgde voor een extra uitdaging voor de studenten. Bij onze opleiding willen we dat het onderwijs betekenisvol is en daarom zoeken we bedrijven in Almere en omgeving die een vraagstuk hebben rond voedsel. Het is vervolgens erg leuk dat leerlingen met het uitgewerkte idee kunnen meedoen aan een landelijke wedstrijd zoals deze!’
Voor Roan was het een leerrijke opdracht. “Een van de inzichten die ik heb opgedaan is dat je een recept altijd nog kunt aanpassen, als blijkt dat het in de praktijk niet helemaal werkt. Daarnaast is het belangrijk om eerst te brainstormen met de mensen waarmee je samenwerkt. Zo kwamen er veel goede ideeën naar boven in mijn groepje en daaruit hebben we de beste gepakt en zijn we vervolgens gaan experimenteren wat heeft geresulteerd in het aardappelbrood. “
Bekijk de video die de studenten maakten:
Wat is de MBO Challenge Voedselverspilling?
De MBO Challenge Voedselverspilling is een jaarlijks evenement waarbij MBO studenten aan de slag gaan met een verspillingsvraagstuk uit het bedrijfsleven. De Challenge is geschikt voor alle opleidingen, maar bijzonder interessant voor studenten met een studie in het domein van food, horeca, logistiek, retail, agribusiness, akkerbouw/veehouderij of tuinbouw. Deelname kan door alle leerjaren en alle niveaus. Het leerrendement vergroot als er langere tijd aandacht aan de challenge wordt besteed, de leermiddelen (lesbrieven en webinars) worden ingezet en als de docent de DOON methode gebruikt.
Praktische info voor docenten editie 2022-2023
Het aanmelden van de studenten gebeurt door de docenten via de website. De studenten gaan minimaal 10 weken aan de slag in teams van tussen de 3 en de 5 personen en leveren uiteindelijke een film en een notitie op waarbij duidelijk wordt wat het probleem is dat ze hebben opgelost, wat de oplossing is en wat de ondernemer er aan heeft. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen en roept de winnaar uit. Onderaan dit bericht vind je een document met daarin meer informatie over o.a. de inhoud van de opdracht en de beoordelingscriteria.
- Sluit aan en doe mee met jouw klas: Aanmelden scholen
- Wil je meer weten? Meld je aan voor het Kick-off event op 5 oktober.
De MBO Challenge Voedselverspilling wordt mogelijk gemaakt door Groen Kennisnet, Jong Leren Eten, Leren voor morgen, Katapult, DOON, Stichting Samen tegen Voedselverspilling, Provincie Noord-Holland, Clusius College, NH food, Topsector Agri & Food, de Verspillingsfabriek en Rabobank.