De afgelopen jaren heeft Jong Leren Eten samen met verschillende partners gewerkt aan het opbouwen van een netwerk van moestuincoaches. Een moestuincoach kan scholen en kinderopvanglocaties ondersteunen bij (het opzetten van) een moestuin. In de provincie Utrecht hebben al ruim 25 enthousiastelingen de opleiding tot moestuincoach van IVN/Velt afgerond. Deze maand zullen daar nog zo’n 10 coaches bijkomen. Tijd dus voor een terugkomdag om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren.
Op vrijdagmiddag 8 april 2022 verzamelde zo’n 10 coaches zich in het Natuurkwartier in Nieuwegein. We waren met een iets kleiner groepje dan we hadden gehoopt, maar naast dat corona nog niet helemaal van het toneel verdwenen is, bleken veel coaches ook lekker druk met moestuinklussen. Een positief teken dus! Omdat niet iedereen bij elkaar in de opleidingsgroep had gezeten en omdat de laatste terugkomdag nog online was, waren er voor iedereen leuke nieuwe gezichten, maar ook langverwacht weerzien. Gelukkig bood het programma van de middag veel ruimte voor kennismaking en uitwisseling. Ook wij waren natuurlijk benieuwd hoe het de moestuincoaches de afgelopen tijd vergaan was.
Moestuinieren op je eigen manier
Bijzonder leuk om te horen was dat iedere moestuincoach op zijn/haar (vooral haar, want de dames zijn goed vertegenwoordigd in het moestuincoachnetwerk) manier actief is met moestuinieren en kinderen. De één als vrijwilliger in een wijktuin, de ander als pedagogisch medewerker bij de eigen organisatie en weer een ander als zzp’er bij verschillende scholen. Sonja van Diemen, moestuincoach en pedagogisch medewerker op een bso, vertelt enthousiast hoe zij heeft ervaren dat moestuinieren er aan bij kan dragen dat kinderen die geen groenten lusten toch de stap zetten om te proeven. En vervolgens groenten stiekem toch wel lekker blijken te vinden. Maaike de Vos, moestuincoach in opleiding, vertelt hoe zij zich inzet om het schoolplein van de basisschool van haar kinderen te vergroenen met uiteraard aandacht voor de moestuin. Maaike betrekt de leerlingen bij zo veel mogelijk dingen. Zo helpen ze bijvoorbeeld mee bij het ontwerpen van het plein. Ook wat kleinere projectjes passeren de revue. Verschillende moestuincoaches benadrukken ook graag dat het niet altijd heel groots hoeft te zijn. Met klein en simpel kun je ook veel bereiken. Leg bijvoorbeeld uit hoe je een aardappel kunt poten. Dat is vaak niet alleen leerzaam voor de kinderen, maar ook voor de (hulp)ouders.
Een workshop om je vingers bij af te likken
Na het uitwisselen van ervaringen was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. De moestuincoaches zijn aan de slag gegaan met een chocoladeworkshop waar iedereen een gepersonaliseerde chocoladereep met kruiden heeft kunnen maken. De workshop werd verzorgd door Natuurlijk Maartje en was niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Maartje vertelde over de voedingsstoffen die pure chocola bevat (een beetje snoepen op z’n tijd mag zeker) en over de kruiden die ze had meegenomen. Binnen korte tijd was iedereen kruidenexpert en wisten ze wat voor medicinale effecten de verschillende kruiden hebben; zo bevordert rozemarijn bijvoorbeeld de spijsvertering en heeft kamille een ontspannen effect op de maag en darmen. Een leuke activiteit om ook met kinderen te doen.
Goede moestuinvoornemens voor het nieuwe seizoen
We sloten de middag af met een mooie bijdrage van moestuincoach Daryo Verouden, beter bekend als de moestuinmeester. Hij bracht allerlei zaadjes voor ons mee; van verschillende groenten, tot zonnebloemzaadjes, amaranth en de goudsbloem. Vervolgens daagde hij iedereen uit om een persoonlijk moestuindoel voor zichzelf op te schrijven op een plantensteker. ‘Want’, zo vertelt hij, ‘als moestuincoaches zijn we vaak bezig met zorgen voor anderen, maar het is ook goed om voor onszelf te zorgen en stil te staan bij onze doelen en dromen’. De moestuincoaches zullen de zaadjes met de bijzondere plantensteker de komende tijd thuis gaan planten. Volgend jaar kijken we graag met jullie terug wat hier uitgekomen is.