VMBO-leerlingen van Het Perron in Veenendaal krijgen masterclass verspillingsvrij koken

Donderdag, 30 september 2021

Tijdens de verspillingsvrije week (van 7 t/m 13 september) vroegen bedrijven, onderwijs en publieke organisaties extra aandacht voor het terugdringen van voedselverspilling met verschillende acties. Met ondersteuning van Regio Foodvalley Circulair en het programma Jong Leren Eten kregen VMBO-leerlingen van Het Perron in Veenendaal op de laatste dag van deze themaweek een masterclass verspillingsvrij koken van chefkok Mick Denneman van het SmaakPark.

Fermenteren

Tijdens de masterclass leerden leerlingen hoe je eten kunt fermenteren. Fermenteren is eigenlijk het gecontroleerd laten “bederven” van voedsel. Dat klinkt niet lekker, maar dat is het wel én het is ook nog eens gezond. De techniek van het fermenteren, waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden toegevoegd aan het eten, wordt al duizenden jaren toegepast. Vroeger had je namelijk geen vriezer of koelkast en gingen mensen opzoek naar andere manieren om hun eten langer houdbaar te maken. Fermenteren is daar een mooi voorbeeld van en past dus helemaal binnen het thema van de Verspillingsvrije week.

Fermenteren wordt gebruikt om allerlei voedingsmiddelen te maken. Denk aan yoghurt, kaas, brood, bier en zuurkool. Tijdens de masterclass konden leerlingen hun eigen groenten fermenteren; kool, prei, boontjes, courgette. Alle groenten kwamen van Tuinderij de Wilde Peen en konden daar vanwege een afwijkende grootte, vorm, kleur of beschadiging niet meer verkocht worden. Gek eigenlijk, dat de supermarkt alleen maar groente en fruit met een bepaald uiterlijk wil afnemen. Want deze groenten waren nog hartstikke lekker en perfect om mee te koken.

Niet ingewikkeld

‘Fermenteren is niet ingewikkeld’, zo vertelden leerlingen van Het Perron aan wethouder Marco Verloop, die speciaal voor deze les een bezoekje bracht aan de school. Je moet groenten fijnsnijden, mengen met zout en afsluiten in een luchtdichte pot. De bacteriën die al op je handen en de groenten aanwezig zijn, gaan dan stofjes omzetten. De wethouder is onder de indruk en enthousiast dat er aandacht wordt besteed aan voedselverspilling in het onderwijs. Verloop: ‘Als gemeente vinden we het belangrijk om aandacht te besteden aan voedselverspilling, omdat toegang tot voldoende en gezond voedsel niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Ook hier in Nederland. Door al op school te leren over waar voedsel vandaan komt en dat iemand moeite heeft gedaan om die courgette of wortel op je bord te krijgen, krijg je meer waardering voor voedsel en denk je wel drie keer na voordat je wat weggooit. En mocht je dan toch een keer wat over hebben, dan is het dus goed te weten dat je bijvoorbeeld kunt fermenteren om je voedsel langer houdbaar te maken’.

Aan het einde van de dag kregen alle leerlingen hun eigen weckpotje met gefermenteerde groenten mee naar huis. Nu is het vier dagen geduldig wachten, zodat de bacteriën hun werk kunnen doen. Langer wachten mag natuurlijk ook, want dankzij het fermenteren blijven deze groenten nog heel lang goed.

De masterclass verspillingsvrij koken op VMBO-school Het Perron werd mogelijk gemaakt door een samenwerking van Regio Foodvalley Circulair en Jong Leren Eten Utrecht.

Provincie