Verslag Netwerkbijeenkomst “de Groene en Gezonde Kinderopvang” Flevoland

Maandag, 7 oktober 2019

Jong Leren Eten Flevoland organiseerde op vrijdag 27 september weer de jaarlijkse netwerkbijeenkomst kinderopvang. Dit keer in het teken van de groene en gezonde kinderopvang, specifiek ingezoomd op voedselbeleid en moestuinieren. 

Het was mooi om te zien en ervaren met wat voor een groep geïnspireerde kinderdagverblijfmedewerkers we waren. Zo werden er ideeën uitgewisseld over groente en fruitsmoothies, samen koken, voorkomen van voedselverspilling, gebruik van duurzame luiers, uitwasbare doekjes, moestuinieren, bezoekjes in de natuur en het groen het kinderdagverblijf inbrengen en verweven met allerhande activiteiten. Maar ook hoe het contact aan te gaan met ouders, juist in deze basisfase van hun opgroeiende kind. Typerende uitspraken waren “inspireer ouders, probeer te begrijpen waar hun onzekerheid/angst uit voort komt” en “Het is vaak onvermogen/geen onwil”. 

Gezonde en duurzame kinderdagverblijf

Wat betreft het door ontwikkelen tot een duurzamer en gezonder kinderdagverblijf werd door allen beaamd dat dit een continue proces is waarbij je moet accepteren dat je niet alles kunt doen of alles goed kunt doen. Daarin moeten er keuzes worden gemaakt, zoals “wat vind je echt van belang en maak die eerste stappen” en “Voedingsbeleid en duurzaamheidsbeleid is niet statistisch, maar verandert met de tijd. Maak het een vast onderdeel van gesprek/vergaderingen en betrek ook de ouderraad daarbij”.

Sprekers

De eerste spreker van het programma was C. van Haagen, van kinderopvang Bodhi. Bij Bodhi zijn al erg ver op het gebied van voedselbeleid. Zij maakte ons deelgenoot van de route die zijn hebben afgelegd, deelde ervaringen, valkuilen en uitdagingen en gaf advies met welke stapjes er al wezenlijke verschillen gemaakt kunnen worden. 

De tweede spreker, E. Boele van Buurtlab, nam ons mee in het succes van het project “Smakelijke Moestuinen”. Smakelijke Moestuinen heeft als doel kinderen, ouders en pedagogisch medewerkers op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven bewust te maken van de waarde van groenten en het belang van een gezond voedingspatroon bij kinderen jonger dan 4 jaar. Een geweldig project, nu nog de afweging van elk kinderdagverblijf in hoeverre dit op dit moment past binnen hun doelstelling, het beschikbare budget en de (fysieke) mogelijkheden van het kinderdagverblijf.  

Eindopdracht

Het maken van de juiste afwegingen en keuzes paste dan ook goed bij de eindopdracht. We begonnen weer even bij de basis, waar je als kinderdagverblijf voor staat en welk belang voedsel en gezondheid heeft. Vervolgens werd in kaart gebracht wat de kinderdagverblijven eigenlijk al doet. Daarna de stap waar ze naartoe willen, aangevuld met een waslijst van concrete ideeën. Tot slot de stappen wat of wie je daarvoor nodig hebt en wat nu voor de komende weken de eerste te nemen stappen kunnen zijn en welke stappen een wat langer termijn vragen. 

Het eerst individueel aan de slag gaan met deze werkvorm en daarna plenaire uitwisseling leverde vele nieuwe inzichten, inspiratie als wel herkenning en erkenning op.

 

Al met al was het een heel vruchtbare ochtend die afgesloten werd met de uitreiking van de Jong Leren Eten Leskist aan kinderdagverblijf het Veldmuisje uit Lelystad en de belofte dat we volgend jaar opnieuw een netwerkbijeenkomst organiseren! 

Provincie