
Winnaars Schoolkantine Challenge 2025 in Gelderland en Flevoland bekend.
Leerlingen uit Gelderland en Flevoland lieten hun creativiteit én kookskills zien tijdens de Schoolkantine Challenge 2025. Met hun zelfbedachte gezonde kantinesnacks gingen ze de challenge én zetten daarmee een belangrijke stap richting een gezondere schoolomgeving.
Bananenbrood verovert Gelderland
Leerlingen van het Eligant Lyceum in Zutphen gingen er vandoor met de winst in Gelderland. Hun 'Bananenbrood' - een snack zonder vetten, toegevoegde suikers of melk - werd door de jury geprezen als een heerlijk en kansrijk tussendoortje voor in de schoolkantine. De leerlingen werden op 27 maart verrast in de klas met het goede nieuws en reageerden uitzinnig van blijdschap. Als beloning winnen ze een kookworkshop voor de hele klas.
Ook de andere finalisten lieten zich van hun beste kant zien. Het 'Broodje kruidige kip met paprikaspread' van het Veluws College Walterbosch uit Apeldoorn werd tweede. De derde plek was voor de 'Libanese Taboulah salade met granaatappel' van het Graafschap College in Doetinchem.
Havermout muffins favoriet in Flevoland
In Flevoland werden de winnaars bekendgemaakt tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine op 20 maart. Leerlingen van Aeres VMBO Lelystad sleepten de overwinning binnen met hun 'Havermout muffins'. De jury roemde de snack om zijn smaak, eenvoud, gezondheid én houdbaarheid. De finale vond plaats bij Aeres Hogeschool Almere, waar de deelnemers - onder begeleiding van chefkok Sharon de Miranda - hun snacks mochten finetunen en presenteren aan een deskundige jury.
Ook de andere finalisten maakten indruk: de 'Pizza tosti' (Aeres VMBO Lelystad) en 'Wraptastisch!' (Porteum Lelystad) haalden eveneens de finale.
Bekijk de Schoolkantine Challenge op NOS Stories >>
Leerlingen aan het roer van hun eigen kantine
De Schoolkantine Challenge is onderdeel van het programma Jong Leren Eten en wordt in samenwerking met regionale partners uitgevoerd. De challenge daagt leerlingen uit om een snack te bedenken die voldoet aan de 5 G’s: Genieten, Goedkoop, Gezond, Gemak en Groen. Daarnaast leren ze ook hoe je een goede promotiecampagne opzet. Het doel? Jongeren zelf laten ervaren hoe leuk en haalbaar het is om hun schoolkantine gezonder en duurzamer te maken. De challenge sluit aan bij het landelijke programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum, dat scholen helpt bij het verbeteren van hun eetomgeving.