Scholen gestart met vijfde editie Food Challenge Noord-Midden Nederland: 23 middelbare scholen en 13 mbo’s

Maandag, 10 maart 2025

Zit jij lekker in je vel? Hoe zorg je goed voor je lijf en voor de aarde? Waar komt jouw eten vandaan? Dat ontdekken bijna 2000 onderbouwleerlingen van 23 vmbo- en praktijkonderwijs scholen dit schooljaar in de vijfde editie van de Food Challenge. Ze worden hierbij ondersteund door ruim 300 mbo-studenten van 13 mbo-scholen. Naast Overijssel, Gelderland, Flevoland, Drenthe, Groningen en Utrecht,  vindt de Food Challenge dit jaar voor het eerst ook plaats in de provincie Noord-Holland. De rode draad is het ontwerpen van een gezonde pokébowl met duurzame producten van de boerderij, waaruit de leerlingen energie halen voor het uitvoeren van de door henzelf ontworpen bootcamp. 

 

Onderdelen Food Challenge

De Food Challenge bevat drie verschillende onderdelen: lessen op school, gastlessen van studenten mbo food en een Foodcamp op de boerderij met mbo studenten leefstijl. Een deskundige vakjury kiest in juni 2025 ‘de beste pokébowl van Noord-midden Nederland’. De school met de beste pokébowl wint een workshop van een top chef of een wedstrijd van een profclub. Daarnaast trakteren ze hun hele school op de beste pokébowl van 2025! 

Nieuwe mbo´s

Naast de eerder betrokken mbo's food SVO vakopleiding food Zwolle en Houten, sluiten dit schooljaar ROC Nijmegen, Drenthe College Emmen en Meppel, ROC Flevoland Almere, SVO Alkmaar en Landstede Raalte aan. 

Dit jaar doen voor het eerst ook leefstijl studenten mee van Vonk Alkmaar, Nova college Hoofddorp, Landstede Zwolle, Aventus Apeldoorn en ROC Midden Nederland naast de eerder betrokken studenten van het Deltion College Zwolle.

Het geven van lessen door mbo-studenten sluit qua niveau en leeftijd heel goed aan volgens het ‘peer-to-peer’ principe en bovendien is het een mogelijke vervolgstudie voor de vmbo-leerlingen. Voor mbo-studenten  een geweldige praktische ervaring en maatschappelijke bijdrage aan een gezondere bevolking. Als toekomstig beroepsbeoefenaar zullen zij een belangrijke rol spelen in het aanbieden van gezonde leefstijlkeuzes.

Effectmeting

Ook dit jaar wordt er een effectmeting uitgevoerd voor en na de Food Challenge. De school die de voormeting het eerst heeft ingevuld, is Carmel College Salland PrO uit Raalte. Zij ontvangen een workshop ‘eet meer biodiversiteit’ door een imker van Odin Foodcoop, partner en product- en receptleverancier van de Food Challenge.

Stimuleringsregeling Gezonde School gebruiken

Scholen die voedseleducatie voor langere tijd willen verankeren op hun school, kunnen de Food Challenge als erkende interventie ook inzetten via het Gezonde School programmaDe Food Challenge is een officiële Gezonde Schoolactiviteit voor het thema Voeding en Natuur- en Milieu. Scholen kunnen - om hierin stappen te zetten - de Stimuleringsregeling Gezonde School 2025-2026 aanvragen tussen 10 maart en 15 april 2025 via Mijngezondeschool.nl. Voor vragen hierover kunnen scholen contact opnemen met de Gezonde school adviseur in hun regio.

Organisatie

De Food Challenge wordt georganiseerd en uitgevoerd door LekkerBoer samen met bovengenoemde mbo’s. Voor VSO en praktijkonderwijs wordt samengewerkt met Stichting Special Heroes Nederland. De competitie wordt ondersteund door Jong Leren Eten, provincies Overijssel en Flevoland, gemeenten, Odin Foodcoop en LTO Noord.

Inschrijving 2026

Scholen die volgend schooljaar willen meedoen, kunnen zich reeds aanmelden via www.foodchallengevoorscholen.nl. Er kan een beperkt aantal scholen meedoen. Op de website en de sociale media kanalen van de Food Challenge is ook informatie en beeldmateriaal te vinden. Scholen kunnen vanaf januari 2026 starten met het lespakket.