Ronde 5 Lekker naar Buiten!-bijdrage positief geëvalueerd: 72.138 leerlingen en studenten werkten aan voedseleducatie

Woensdag, 16 oktober 2024

De vijfde ronde van de Lekker naar Buiten-bijdrage, schooljaar 2022-2023, is door het RIM geëvalueerd. Uit de vijfde ronde bleek dat scholen veel belangstelling hebben voor de stimuleringsregeling en er positief over zijn. De belangrijkste reden om mee te doen, is dat scholen zo aandacht kunnen schenken aan voeding/natuur. Bijvoorbeeld door materialen te kopen, hierover onderwijs te geven en gastlessen te organiseren. De regeling is vooral belangrijk als er nog niet genoeg geld is om deze wensen uit te voeren.

Scholen konden activiteiten kiezen binnen drie categorieën: ‘moestuinieren’, ‘koken’ en ‘excursies en gastlessen’. In deze ronde was de vraag naar activiteiten per categorie ongeveer even groot.

72.138 leerlingen en studenten bereikt in ronde 5

Voor ronde 5 hebben 851 scholen de bijdrage uit de stimuleringsregeling aangevraagd. Daarvan hebben 514 scholen een bijdrage ontvangen, omdat er een maximumbedrag voor de stimuleringsregeling beschikbaar was. Hiermee zijn 72.138 leerlingen en studenten bereikt. De meeste scholen voerden de activiteiten samen met andere lokale organisaties uit, zoals (stads)boerderijen, plaatselijke boeren, diëtisten/voedingscoach, moestuincoaches, restaurants of detailhandel in de regio. Van de deelnemende scholen wil 93 procent na afloop van de regeling aandacht blijven geven aan voeding.

Gemiddeld benodigd bedrag per school

Scholen konden maximaal 2.000 euro per schoollocatie krijgen om de activiteiten uit te voeren. Gemiddeld is 1.749 euro per schoollocatie uitgekeerd. Volgens de meeste scholen dekte deze bijdrage de kosten voor de activiteiten. In ronde 5 heeft de stimuleringsregeling in totaal 983.502 euro gekost. Het geld is vooral besteed aan de activiteiten. Een klein deel was nodig om de stimuleringsregeling te ontwikkelen en uit te voeren.

In het voorjaar van 2025 opent ronde 8 van de Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage. Meer informatie vind je hier.