In het kader van de module voedseltransitie gaan studenten van Aeres MBO Almere de uitdaging aan met duurzaam regionaal voedsel. Binnen het traject van het Jongerenadvies Bureau (JAB) gaan zij een plan bedenken voor het nieuwe ambachtscentrum van de Stadsboerderij Almere rond de zuivel van een natuurmelkerij en de opschaling van de desembakkerij.
Aan de slag
Binnen het project moeten de jongeren met allerlei factoren rekening houden. De nieuwe productideeën voor de zuivelverwerking en bakkerij moeten niet alleen duurzaam en gezond zijn. Ook moeten ze rekening houden met de grondstofstromen, gewassen en restproducten die hierbij komen kijken.
Een kijkje in de keuken
In de eerste week van mei kregen studenten een kijkje in de keuken bij best practices op het gebied van ambachtelijke voedselproductie en lokale afzet. In een gesprek met ondernemers en ambachtslieden leerden ze hoe je met een uniek product meerwaarde kan leveren voor de consument en wat er allemaal bij komt kijken als je de productie wilt verhogen.
Presenteren van de eindresultaten
Begin juli moeten de leerlingen hun eindresultaten presenteren in Almere op een bijeenkomst waar alle projectpartners aanwezig zijn. Het JAB traject is onderdeel van het Duurzaam Door project ‘Verduurzamen van de voedselketen: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. Dit project wil jongeren inzicht geven in de regionale voedselketens en hen er van bewust maken hoe duurzaam en gezond het voedsel dat ze eten eigenlijk is. Bovendien worden ze actief betrokken bij de reststromen in de voedselketens in Flevoland om zo verspilling te verminderen.