Woensdag 23 september 2020 organiseren de Nederlandse drinkwaterbedrijven de Nationale Kraanwaterdag. Alle basisscholen en bso’s wordt gevraagd aandacht besteden aan kraanwater als duurzame en gezonde dorstlesser, maar ook hoe je zuinig hiermee kunt omgaan. Gratis lesmateriaal is beschikbaar voor groep 1 t/m 8 en te downloaden op de website van Nationale Kraanwaterdag. Vanuit Jong Leren Eten wordt dit lesmateriaal van harte aanbevolen.
Voor groep 1 t/m 8
Aan de hand van een korte aantrekkelijke les ontdekken kinderen van groep 1 t/m 8 waar hun kraanwater vandaan komt, hoe kraanwater wordt gezuiverd en hoe je zelf slim kunt omgaan met dit gezonde en duurzame natuurproduct. Scholen die zich inschrijven ontvangen gratis materialen. Het materiaal wordt aangeboden op drie niveaus: groep 1-3, groep 4-6 en groep 7-8.
Leuke prijzen
Leerkrachten die hun klas aanmelden maken bovendien kans op leuke prijzen: een gastles van een waterexpert, bidons of douchetimers voor de leerlingen. Scholen die ook ná Nationale Kraanwaterdag het drinken van kraanwater blijven stimuleren, maken ook nog eens kans op een binnentappunt voor de school.
Aanmelden
Tot en met vrijdag 4 september kunnen leerkrachten hun klas aanmelden voor Nationale Kraanwaterdag via www.kraanwaterdag.nl. Uiterlijk dinsdag 15 september ontvangen scholen de gratis pakketten met educatieve materialen en een link naar de digitale Kraanwaterdagles.
Drinkwaterbedrijven bieden gezamenlijk programma
Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde levensstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Om kinderen hiervan bewust te maken en ze te vertellen waarom kraanwater drinken een gezonde en duurzame keuze is, organiseren de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven (Brabant Water, Dunea, Evides, Oasen, PWN, Vitens, Waterbedrijf Groningen, Waternet, WMD en WML) gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag.
Jong Leren Eten ondersteunt dit initiatief, omdat het drinken van kraanwater past binnen een duurzame en gezonde leefstijl. Binnen duurzaamheid verstaan wij ook het zuinig omgaan met water, vooral in tijden van droogte.