Het jongerenadviesbureau Blaadje Sla van Het Noordik uit Almelo won vandaag de hoofdprijs in het educatieve project Adviseurs van de Toekomst. Zij gaven advies aan gemeente Almelo over hoe ze het eetpatroon van de leerlingen op hun school kunnen verbeteren. Het adviesbureau sleepte de winst in de wacht met een tweetal technische oplossingen: een robotarm die groente en fruit uitdeelt en een VR game over gezonde voeding. Wethouder Eugène van Mierlo mocht, als voorzitter van de jury, de prijs aan de leerlingen overhandigen.
Vijf klassen presenteerden vandaag tijdens het eindevenement van Adviseurs van de Toekomst – Jong Leren Eten hun adviezen over actuele voedselvraagstukken. Leerlingen deden onderzoek, vormden een eigen visie en mening en droegen oplossingen aan voor het vraagstuk. Stuk voor stuk leverde dit originele, inspirerende adviezen op. Dat deden ze onder begeleiding van echte opdrachtgevers zoals JOGG Almelo en de gemeente.
Het jurypanel, bestaande uit wethouder Eugène van Mierlo (gemeente Almelo), Martina Hilberts (gemeente Almelo) en Wietske Huismans (Jong Leren Eten), had er een flinke kluif aan om uit alle creatieve oplossingen een winnaar te selecteren. “Alle adviezen zijn fantastisch. Iedereen heeft nagedacht om gezond eten makkelijker, leuker en toegankelijker te maken,” aldus Van Mierlo. “Toch heeft er één adviesbureau wel een heel bijzondere oplossing bedacht.” Van Mierlo doelt hiermee op het adviesbureau Blaadje Sla van Het Noordik in Almelo. De leerlingen ontwierpen een robotarm die groente en fruit kan uitdelen op drukke plekken, zoals bijvoorbeeld het station of in een winkelcentrum, en een VR game waarin de speler in een virtuele wereld duikt waarin je meer kunt leren over gezonde voeding. De jury was erg onder de indruk: “Met jullie oplossingen weten jullie gezond eten op een unieke, innovatieve manier bij jullie leeftijdsgenoten te krijgen.”
Dat de leerlingen advies geven over een belangrijk thema is wel duidelijk: één op de vijf Almeloërs kampt met ernstig overgewicht, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is flink meer dan het landelijk gemiddelde. Volgens de leerlingen is dat niet gek: “Er zijn meerdere snackbars op loopafstand van school. Zo wordt het ons ook wel heel moeilijk gemaakt om de juiste keuze te maken.” Van Mierlo was blij met de input van de leerlingen. “Het is zo belangrijk om niet óver jongeren te spreken, maar juist mét de leerlingen na de denken over gezonde voeding. Dat we de leerlingen zelf aan het stuur zetten om met oplossingen te komen.”
Adviseurs van de Toekomst
De frisse blik en creativiteit van jongeren kunnen professionals helpen met verrassende ideeën en nieuwe inzichten! Het educatieve project Adviseurs van de Toekomst van Natuur en Milieu Overijssel koppelt het onderwijs aan overheden, bedrijven en organisaties rondom actuele duurzaamheidvraagstukken en beleidsprogramma’s. Leerlingen en studenten uit het voortgezet onderwijs en het MBO gaan als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 250 klassen aan deelgenomen.