Kinderen groeien in de moestuin! Het is een plek waar allerlei ontwikkelingsgebieden worden gestimuleerd. Je leert en ontdekt er met je hoofd, je hart en je handen. Een moestuin is tevens de perfecte manier om kinderen te leren over waar hun voedsel vandaan komt en hoe ze goed om kunnen gaan met de natuur. Steeds meer scholen en kinderopvanglocaties zien de meerwaarde in van samen moestuinieren. En voegen het toe aan hun les- of activiteitenaanbod.
Hebben jullie ook de wens om met moestuinieren aan de slag te gaan? Of willen jullie ontdekken of het iets voor jullie zou zijn? Dit najaar biedt het programma Jong Leren Eten gratis adviestrajecten aan voor het opstarten van de moestuin.
Tijdens een bezoek van een professionele moestuincoach aan jullie locatie, worden alle relevante aspecten van moestuinieren op school/in de kinderopvang besproken. Zo krijgen jullie inzicht in de mogelijkheden en benodigde acties om te kunnen moestuinieren. Met elkaar komen jullie tot de aanzet voor een helder plan. Zo kunnen jullie weloverwogen een beslissing maken om wel of niet met de moestuin te starten en goed voorbereid de volgende stappen zetten. Een goed begin is het halve werk!
Hoe ziet het traject eruit?
- Meld jullie uiterlijk 11 november 2024 aan voor gratis advies via dit formulier.
- Een moestuincoach zal z.s.m. contact met jullie opnemen om een afspraak te maken voor een bezoek aan jullie school/bso.
- Tijdens een twee uur durend bezoek worden alle relevante aspecten van moestuinieren op school/in de kinderopvang besproken. Denk aan praktische ‘wie, wat en waarom’-vragen en thema’s als draagvlak, budget, materialen en planning.
- Achteraf ontvangen jullie een verslag met daarin een uitwerking van alle vragen, beslissingen, tips en acties die jullie besproken hebben. Het verslag geeft zicht op waar jullie op dit moment staan en wat er nog nodig is om ook echt te kunnen gaan starten.
- De moestuincoach neemt een aantal weken na het verzenden van het adviesverslag nogmaals contact met jullie op om eventuele laatste vragen te beantwoorden.
Handig om te weten
Ben je de enige met de wens om te gaan moestuinieren met kinderen op jouw school/kinderopvanglocatie? Of is er al breder draagvlak voor dit initiatief? In beide gevallen kun je gebruik maken van het adviestraject. De kans is echter groter dat je stappen kunt zetten en beslissingen kunt maken als er al meer mensen aangehaakt zijn. Zorg indien mogelijk dus dat zo veel mogelijk betrokkenen (management, collega leerkrachten/pedagogisch medewerkers, ondersteuners etcetera) aansluiten bij het adviesgesprek. En enthousiast zijn om samen aan de slag te gaan.
Moestuinieren is werken met de natuur. Je kunt dus niet altijd zomaar op ieder moment beginnen. Het moestuinseizoen start rond maart. Het najaar is dus hét perfecte moment om advies in te winnen, plannen te maken en de moestuin aan te leggen. Zo ben je goed voorbereid om in het voorjaar gelijk aan de slag te gaan.
Voorwaarden
- De bso of basisschool is gevestigd in een van de volgende gemeenten: Utrechtse gemeenten: Amersfoort, Baarn, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Leusden, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Zeist.
- Noord-Hollandse gemeenten: Alkmaar, Amsterdam, Bussum, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard, Heiloo, Hilversum, Huizen, Laren, Uitgeest, Waterland, Weesp en Wijdemeren.
- Er is een maximum aantal gratis adviestrajecten beschikbaar. Toekenning gaat op volgorde van aanmelding.
- Adviesgesprekken dienen uiterlijk 29 november 2024 plaats te vinden. Aanmelden kan t/m 11 november.
- De adviesgesprekken worden uitgevoerd door moestuincoaches aangesloten bij Jong Leren Eten Utrecht en Noord-Holland.
- Het traject is uitsluitend bedoeld voor startadvies. Het uitwerken van een tuinontwerp of teeltplan, de moestuin winterklaar maken, het geven van moestuinlessen etcetera vallen dus niet binnen dit traject.
Contact
Heb je vragen? Neem dan contact op met makelaar Jong Leren Eten Lisa Verbruggen via l.verbruggen@ivn.nl
Staat jouw gemeente er niet bij? Kijk dan eens wat de Natuur en Duurzaamheidsorganisatie (NDE/NME) bij jou in de buurt kan betekenen.