
Op woensdag 9 april stroomde het Akoesticum in Ede vol met enthousiasme, creativiteit en innovatieve ideeën. Tijdens de landelijke finale van de Technasium Challenge ‘Stop Voedselverspilling’ presenteerden maar liefst 750 leerlingen van 17 technasia hun oplossingen voor een van de grootste duurzaamheidsvraagstukken van deze tijd: voedselverspilling.
De dag begon met een warm welkom door host Eva de Groot (Stichting Samen tegen Voedselverspilling) en Wieke Bonthuis (Jong Leren Eten), gevolgd door een inspirerende keynote van Stijn Steenmeijer van The Waste to Success. Daarna betraden de eerste groepjes leerlingen het podium voor hun twee minuten durende pitches: van zeep gemaakt van druiven tot broodpapier van oud brood en een kookboek vol duurzame recepten.
Naast de presentaties konden leerlingen deelnemen aan een zero-waste workshop, waarin ze onder leiding van kok Giel Dons hun eigen kimchi leerden maken. “Ik had het niet verwacht, maar ik vind Kimchi maken heel leuk om te doen,” zei leerlinge Fiene enthousiast. “Misschien ga ik thuis ook wel koken!”
Tijdens de tweede pitchronde werd de jury uitgedaagd door creatieve concepten zoals bewustwordingsspellen en eetbare producten van reststromen. Met kritische vragen als “Hoe schaalbaar is dit idee?” en “Is het aantrekkelijk voor consumenten?” testten zij de haalbaarheid van de ontwerpen.
Na een energieke pubquiz was het tijd voor het langverwachte moment: de prijsuitreiking. De derde prijs ging naar het Kaj Munk College uit Hoofddorp voor een slimme ammoniakdetector. De tweede prijs was voor Porteum uit Lelystad, dat appelcider maakte van appelpulp. De grote winnaar van de dag? Opnieuw het Kaj Munk College, dit keer met een verrassend eenvoudig maar doeltreffend alternatief voor aardappelschillen. “Iedereen kan dit thuis toepassen,” prees juryvoorzitter Joost Snels.
Het slotevenement vormde de afsluiting van een leerzaam traject, waarin jongeren niet alleen kennis opdeden over voedselverspilling, maar ook anderen wisten te inspireren. “Deze jongeren laten zien dat kleine ideeën grote impact kunnen hebben,” aldus Lisa Verbruggen van Jong Leren Eten. “Hopelijk nemen ze deze inzichten mee voor de rest van hun leven.”
Lees meer over de Voedselverspillings Challenge >>