Aftrap Schoolkantine Challenge voor leerlingen vo in Flevoland, Overijssel en Gelderland

schoolkantine Challenge
Donderdag, 10 oktober 2024

Jong Leren Eten organiseert voor de 4e keer de Schoolkantine Challenge. Alle leerlingen van het voortgezet onderwijs in Flevoland, Overijssel en Gelderland worden komende maanden uitgedaagd om een lekkere, gezonde en betaalbare kantinesnack te bedenken. 

De aftrap van de challenge vindt altijd plaats op de Dag van de Duurzaamheid voor het Onderwijs. In Flevoland vieren ze dit vandaag bij de winnende school van vorig jaar, Aeres VMBO Almere. Alle leerlingen krijgen in hun pauze een volkoren falafel pitabroodje geserveerd door lokale cateraar Falafel & Zo uit Oosterwold. In Overijssel gaan de winnaars van vorig jaar van het Agnieten College op Foodcamp naar Landjuweel 'de Hoeven'.

De challenge
Leerlingen en studenten kunnen tot 21 februari 2025 hun ideeën indienen via de website van Jong Leren Eten. De inzendingen worden door een vakkundige jury beoordeeld en de winnaars worden op de Dag van de Gezonde Schoolkantine op 20 maart 2025 bekend gemaakt. Zij krijgen een kook-workshop aangeboden waarin ze samen met een kok hun unieke kantinesnack gaan bereiden voor de schoolkantine. Jong Leren Eten stimuleert dat de kantinebeheerder op school vanaf het begin betrokken wordt bij de challenge. 

Leidraad challenge
De leidraad voor het maken van een snack zijn de 5 G’s; Genieten, Goedkoop, Gezond, Gemak en Groen. Deelnemende scholen worden ondersteund met een stappenplan. Er is ruimte voor vragen aan de Jong Leren Eten Makelaars van de deelnemende provincies. 

Bewustzijn onder jongeren 
Voor iedere school is het een uitdaging: een kantine met een gezond aanbod van eet- en drinkwaren, zodat leerlingen en studenten niet massaal op jacht gaan naar ongezonde snacks buiten school. Ook onder jongeren groeit het bewustzijn hoe belangrijk gezondheid is en dat gezonde voeding hierin een cruciale rol speelt. Daarom is het tijd om de jongeren meer aan het roer te zetten van hun eigen schoolkantine.

Wil je meer weten? Kijk dan op Schoolkantine Challenge | Jong Leren Eten
Aanmelden voor de Schoolkantine Challenge kan hier.