Zit jij lekker in je vel? Hoe zorg je goed voor je lijf en voor de aarde? Waar komt jouw eten vandaan? In de vierde editie van de Food Challenge gaan bijna 2000 onderbouwleerlingen van 22 vmbo- en praktijkonderwijs scholen dat dit schooljaar ontdekken. Naast Overijssel, Gelderland, Flevoland, Drenthe en Groningen, vindt de challenge dit jaar voor het eerst ook plaats in de provincie Utrecht. Rode draad is het ontwerpen van een gezonde pokébowl met duurzame producten van de boerderij, waaruit ze hun energie halen voor het uitvoeren van de zelf ontworpen bootcamp. Het lespakket van de Food Challenge is de afgelopen maanden aangepast zodat het nog beter aansluit op praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.
Gastles en Foodcamp door mbo
De challenge bevat drie verschillende onderdelen: lessen op school, gastlessen van studenten SVO vakopleiding food, Zone.college of ROC in de regio en een Foodcamp op de boerderij met studenten Deltion Voeding en Leefstijl. Een deskundige vakjury kiest in juni 2024 ‘de beste pokébowl van Noord-midden Nederland’. De school met de beste pokébowl wint een workshop van een top chef of een wedstrijd van een profclub. Daarnaast trakteren ze hun hele school op de beste pokébowl van 2023/2024!
Versterking voor Praktijkonderwijs (Pro) en Voortgezet speciaal onderwijs (VSO)
Het aangepaste lespakket voor Pro en VSO wordt de komende maanden in de praktijk getest door acht deelnemende Pro en VSO scholen. Met deze aanpassing sluit het lespakket beter aan en wordt deze erkende interventie verder versterkt richting deze doelgroep die voor het Jong Leren Eten programma belangrijk is. Jong Leren Eten is een programma waarin het Rijk, kinderopvang, scholen, lokale overheden en maatschappelijke organisaties samenwerken om kinderen en jongeren meer in aanraking te brengen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken.
Lekker naar Buiten!-bijdrage
Er zijn verschillende subsidiestromen die voor deelname aan de deze competitie benut kunnen worden. Van 4 maart t/m 15 april 2024 kunnen scholen de stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten voor 2024-2025 aanvragen. Scholen die voedseleducatie voor langere tijd willen verankeren op hun school, kunnen de Food Challenge als erkende interventie ook inzetten via het Gezonde School programma. De Food Challenge is sinds deze editie als een officiële Gezonde Schoolactiviteit voor het thema Voeding en Natuur- en Milieu bestempeld. Scholen kunnen - om hierin stappen te zetten - vanaf 4 maart het ondersteuningsaanbod aanvragen. Voor vragen hierover kunnen scholen contact opnemen met de Gezonde school adviseur in hun regio.
Organisatie
De challenge wordt georganiseerd en uitgevoerd door LekkerBoer samen met bovengenoemde mbo’s. De competitie wordt ondersteund door Jong Leren Eten, provincies, gemeenten en het bedrijfsleven.
Mbo-scholen
De deelnemende mbo-scholen vinden het als opleider in de regio belangrijk dat de studenten, als onderdeel van hun curriculum, ervaring op doen met het beoefenen en uitdragen van hun vakmanschap. Hoe ze als toekomstige beroepsbeoefenaar duurzame en gezonde keuzes kunnen maken om bij te dragen aan een gezondere maatschappij.
LekkerBoer en Boerderij Educatie
Om kinderen en jongeren in beweging te brengen voor het verhaal achter hun eten, organiseert LekkerBoer Foodcamps - bootcamp, oogsten en koken - op boerderijen en tuinderijen. Hierbij wordt samengewerkt met gekwalificeerde boeren van regionale Boerderij Educatie (BE) netwerken zoals Meesterboer’n, BoerenWijs, Leren bij de boer, De Boer op Noord, Kom bij de Boer en Boerderij in de kijker.
Inschrijving schooljaar 2024/2025
Scholen die volgend schooljaar willen meedoen, kunnen zich aanmelden via Food Challenge 2023/2024 - SVO. Hier is ook informatie en beeldmateriaal te vinden. Deze scholen kunnen vanaf september starten met het lespakket.