Jong Leren Eten Moestuinpakket
Wat zit er in?
24 zaden, van elke soort twee stuks (cherrytomaat, komkommer, courgette, radijs,
rode biet, dille, tuinkers, peterselie, zomerwortel, pluksla, spinazie, knolvenkel), 2 zaaikalenders, 4 stuks Groentekwartet, Het nieuwe moestuinierenboek, ons mooie voedselboek, wortelkijkkweekbak, 35 zoekkaarten beestjes op bloemen, Het verse groenten kookboek. Geleverd in een stevige opbergkoffer.
- Doelgroep: Basisonderwijs en BSO
- Verkrijgbaar via de webshop van IVN.
Moestuinpakketten van Stichting Buurtlab
Al enkele jaren investeert Jong Leren Eten in het educatieve aanbod van BuurtLAB, specifiek het programma Smakelijke Moestuinen. BuurtLAB is een Rotterdamse stichting, opgericht door Bart Kleijweg en Edward Boele. BuurtLAB ontwikkelt programma’s en concepten op basis van de input van burgers.
1. Programma Groentuh - moestuinbakken (scholen)
Bij het programma Groentuh staat het leren kweken en eten van verse groente centraal staat. Door een deel van het schoolplein (max. 100m2) te ‘vergroenten’ met moestuinen, natuurlijke elementen en het planten van (eetbaar) groen wordt een compacte, aantrekkelijke plek gerealiseerd waar getuinierd, gespeeld en geleerd wordt. Groentuh is inzetbaar in heel Nederland.
- Doelgroep: basisonderwijs (groep 1-8)
- Kosten: per school en locatie afhankelijk van de wensen en grootte. In Rotterdam waren de gemiddelde kosten per locatie ongeveer 10.000 euro.
- Duur: 2 jaar.
- Lesmateriaal beschikbaar? Ja. Je krijgt daarnaast ook een kist met materialen en zaadjes geleverd en het Groentuh doeboek.
- Meer informatie: www.buurtlab.nl
- De Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage kun je inzetten voor de aanschaf van Groentuh.
Lees hier het verhaal van SBO De Koppeling in Rotterdam die aan de slag ging met Groentuh.
2. Programma Smakelijke Moestuinen - moestuinbakken (kinderdagopvang/peuterspeelzaal)
Smakelijke Moestuinen is een breed opgezet voedings- en leefstijl (3-jarig) interventieprogramma gericht op kinderen van 1 tot 4 jaar in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Op het kinderdagverblijf kweken de pedagogisch medewerkers, samen met de kinderen, 16 soorten groenten in de moestuin. Dit gebeurt in een vierkante moestuin met 16 vakjes, voor 16 gewassen.
- Doelgroep: peuterspeelzaal en kinderdagverblijf.
- Kosten: €1350 per locatie.
- Duur: 3 jaar
- Meer informatie vind je hier.
GrowWizzKid - binnenteeltsysteem
GrowWizzKid is het structurele lesprogramma dat voedseleducatie, natuur, techniek, duurzaamheid en innovatie op betekenisvolle en vakoverstijgende wijze verbindt aan bestaande leerlijnen, kern- en leerdoelen, methodes of concepten op scholen. Het bestaat uit het binnenteeltsysteem met LED-verlichting en een online leeromgeving. GrowWizzKid past bij elk niveau. De praktische aanpak stimuleert een onderzoekende houding bij elke leerling. Uitgangspunt is al doende te leren, te onthouden en te begrijpen.
- Erkend vanuit het RIVM als interventieprogramma.
- De Lekker naar Buiten-stimuleringsbijdrage is in te zetten bij de aanschaf van GrowWizzKid
- Doelgroep: groep 1 t/m 8
- Meer informatie vind je hier.
Jaarlijkse zadenactie van Rijk Zwaan
Basisscholen en BSO’s kunnen ieder jaar heel gemakkelijk met de leerlingen gaan moestuinieren dankzij de gratis groentezaden van het zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan. In samenwerking met Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO), Jong Leren Eten en de plaatselijke Natuur en Milieu Educatiecentra wordt deze actie opgezet.
Deelnemende scholen krijgen bij de zaden een instructieboekje en een lesbrief met leuke opdrachten.
Let op: inschrijven voor deze zadenpakketten kan ieder jaar vanaf ongeveer begin november tot begin januari, maar op = op. Abonneer je op de nieuwsbrief van de Jong Leren Eten makelaars in jouw provincie om op de hoogte te blijven van deze actie.