De frisse blik en creativiteit van jongeren kunnen professionals helpen met verrassende ideeën en nieuwe inzichten! Het initiatief Adviseurs van de Toekomst koppelt het onderwijs aan overheden, bedrijven en organisaties rondom actuele duurzaamheidvraagstukken en beleidsprogramma’s. In dit educatieve programma gaan leerlingen uit het voortgezet onderwijs en MBO als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 250 klassen aan deelgenomen! Sinds 2019 kunnen scholen ook kiezen voor het thema ‘Gezond en Duurzaam voedsel’.
Aan het begin van het programma ontmoeten de leerlingen de opdrachtgever die hen vertelt wat zijn vraagstuk is. Vervolgens vormen de leerlingen een advies- of ontwerpbureau waar zij vanuit hun eigen leefwereld een aantal dagen of weken met dit vraagstuk aan de gang gaan. Gedurende het traject zijn er verschillende contactmomenten tussen het adviesbureau en de opdrachtgever. Leerlingen doen onderzoek, verzamelen en verwerken informatie, vormen een eigen visie en mening, dragen oplossingen aan voor het vraagstuk en werken tijdens het proces aan verschillende competenties. Aan het eind van het programma presenteren de kersverse adviesbureaus hun adviezen aan de opdrachtgevers, bestuurders, klasgenoten en familie tijdens het slotevenement.
“Adviseurs van de Toekomst daagt leerlingen uit op al hun vaardigheden! Ik zie de leerlingen tijdens het project groeien en daar geniet ik als docent enorm van.”
- Bert Haaksma, Docent Biologie & Science, bij Meandercollege
“Wat ik zo mooi vind aan Adviseurs van de Toekomst is dat er een grote verantwoordelijkheid bij de leerlingen ligt. Ze worden echt als adviseur gezien en professionals luisteren met grote interesse naar hun ideeën. Dit geeft ze een boost, omdat ze echt onderdeel zijn van de maatschappij. Dit is als docent heel mooi om te zien en als leerling heel spannend en fijn om te ervaren.”
- Lilian Woltinge, Docent Aardrijkskunde en Maatschappijleer bij Zone College
Gezond en Duurzaam Voedsel
In Adviseurs van de Toekomst op het thema Gezond en Duurzaam Voedsel werken de programma’s Agro & Food (provincie Overijssel) en Jong Leren Eten samen. De provincie Overijssel investeert in een vitale en duurzame agro & foodsector. Daarmee dagen zij ondernemers die werken in de voedselproductie en verwerking uit om te werken aan oplossingen voor actuele vraagstukken. Dit doen zij samen met samen met overheden, onderwijs, onderzoeksinstellingen en andere bedrijven in hun regio. Provincie Overijssel wil ook graag jongeren betrekken bij de transitie, onder andere door het educatieve project Adviseurs van de Toekomst.
Binnen het Jong Leren Eten programma werken het Rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samen. Het doel? Kinderen en jongeren meer in aanraking brengen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken.
Opdrachtgevers
Opdrachtgevers waar de leerlingen mee aan de slag gaan zijn gemeenten, provincie Overijssel, LTO Noord, Universiteit Twente, GGD, Groen Kennispoort Twente, Het Wroetvarken, Twentsche Foodhal, Coöperatie Markelokaal en een voedselbosinitiatief. Vraagstukken waar leerlingen aan werken zijn bijvoorbeeld ‘Zet een marketingcampagne op voor een door jullie bedacht nieuw Twents streekproduct’, ‘Maak een actieplan om je medestudenten gezond en duurzaam te laten eten’ en ‘Bedenk een goede manier om de minder bekende producten van een voedselbos onder de aandacht te brengen van mogelijke afnemers’.
“Adviseurs van de Toekomst is echt een eye-opener! Zelf zit je soms in een stramien van beleid en gemaakte afspraken. Daar hebben de leerlingen geen weet, en dus geen last van. Daarom komen ze voor ons met frisse ideeën! Het helpt ons enorm in het denken over waar we mee bezig zijn.”
- Jacqueline Reinders, Programmaleider bij provincie Overijssel
Meer informatie?
Heb je interesse in Adviseurs van de Toekomst? Neem dan contact op met Ilse Jansen, jansen@natuurenmilieuoverijssel.nl, 038-4250960.