Kropsla

Kropsla zaaien

We gaan kropsla zaaien! Vanaf maart kun je kropsla in de volle grond zaaien in je (moes)tuin of in een potje. In een potje zaai je voor en verplant je dit later naar de volle grond. Sla heeft eigenlijk maar drie dingen nodig: vochtige grond, voeding en zon. Als de sla op een zonnige plek staat en je zorgt voor voldoende vocht en voeding dan doet de sla de rest! Als je genoeg sla wilt eten in de zomer zaai dan om de twee weken telkens een beetje. Dan kun je een hele zomer genieten!

Je eigen gezaaide sla kan je na een week of vijf oogsten, dus snel resultaat! Met je sla kun je natuurlijk een heerlijke salade maken, maar bijvoorbeeld ook groente taco’s of wat dacht je van soep?! 

Wat heb je nodig?

  • Kropsla zaadjes
  • Een schepje of je handen
  • Een etiket of sticker

Als je het voor-zaait in potjes dan heb je, naast het bovenstaande, het volgende nodig:

  • Potgrond
  • Een potje
  • Houten ijsstokje, etiket of sticker om kropsla op te zetten

Een duidelijke instructiefilmpje over hoe je van zaadje tot slaatje zaait.

Stap 1: Potjes vullen (indien je het voor zaait in potjes)

Vul de potjes en bakjes met potgrond en druk het zachtjes aan. De aarde mag tot net onder de rand komen. Druk het niet te hard aan, er moet nog wel lucht in de grond zitten.

Stap 2: Zaaien

Maak kleine gaatjes in de grond met een potlood. De diepte is ongeveer 2x de grootte van het zaadje. Maak de gaatjes ongeveer 4 cm uit elkaar. Leg één zaadje in elk gaatje. Maak de gaatjes weer dicht met een beetje aarde. Na 4 tot 14 dagen zie je de zaailingen verschijnen. Laat er 1 per gaatje staan. De andere knip je weg met een schaartje.

Stap 3: Water geven                                                                         

Om te kiemen hebben de zaadjes water nodig. De grond mag nooit te nat worden, maar moet wel vochtig zijn. Gebruik daarom een plantenspuit om de aarde goed vochtig te maken.

Stap 4: Wat heb je gezaaid

Schrijf met watervaste stift de naam van de groenten die je hebt gezaaid op de naamstekers of etiketten. Steek die in de potjes of grond of plak er op. Dan weet je later nog welke groente waar is gezaaid. Schrijf eventueel ook de zaaidatum erbij of schrijf dat in je moestuinlogboek!

Stap 5: Afdekken potjes

  • Potjes en bakjes met een open bodem, waar water door kan lopen, zet je in een grotere bak of bijvoorbeeld op een oud dienblad zodat de ondergrond niet vies wordt.
  • Als je een kweekbak hebt, dat is een minikasje voor binnen, zet je de potjes daar in en doe het deksel er op.
  • Heb je geen kweekbak, dan gebruik je plastic vershoudfolie om de potjes en bakjes af te dekken.
  • Zet je potjes en bakjes op een lichte en warme plek.
  •  

Hoe oogst je?

Van kropsla gebruik je het blad. Je kunt ongeveer 5 weken na het zaaien de buitenste bladen oogsten door ze voorzichtig met een schaar weg te knippen. Als je het midden van de krop laat staan maakt de slaplant steeds weer nieuwe blaadjes. 

Tips, weetjes en recepten

Het blad van de kropsla eet je rauw in bijvoorbeeld salades. Na het oogsten van je sla was je de blaadjes even in koud water. Als je de sla in een bak koud water legt en daar een lepel zout bij doet, dan laten eventuele beestjes zoals slakjes of luizen meteen los.

Familie van de sla

Wist je dat sla familie is van veel bloemen? Sla is familie van bijvoorbeeld de zonnebloem, het afrikaantje en het madeliefje, de paardenbloem en de distel. Pas als de sla gaat bloeien begrijp je waarom ze familie zijn. Al deze planten hebben heel veel kleine bloemetjes, heel dicht op elkaar, die samen één grote bloem lijken.

Sla in bloei

Als het kan, zou het leuk zijn om één slaplant door te laten groeien. Deze gebruik je dus niet om te eten, maar laat je gewoon staan in je pot of tuin. In de zomer gaat hij dan bloeien en kan je de bloemetjes, zoals al benoemd, vergelijken met de bloemetjes van de distel, paardenbloem en madeliefje.

Vele soorten sla

Er zijn vele soorten sla. Bijvoorbeeld:

  • Kropsla
  • Romaine of bindsla
  • RucolaKrulsla Lollo Rossa 
  • Eikenbladsla
  • IJsbergsla
  • Veldsla

Met deze verschillende soorten sla, kun je een heerlijke slamix maken!

Recepten met sla: 

Slasoep met komkommer

Slawraps met paddestoelen

Bladgroente verbouwen in je moestuin.

Hoe verbouw je bladgroenten zoals, kropsla, andijvie, spinazie en snijbiet? Wat kan je doen tegen slakken en wat is de juiste bovenlaag van de grond. 

https://schooltv.nl/video/bladgroente-verbouwen-in-je-eigen-moestuin/#q=sla