Zelf je groenten oogsten en verse friet eten bij boer Martin

Boer Martin de Ruiter uit Strijen (Z-H) is zo gepassioneerd over zijn werk dat hij deze kennis graag deelt met anderen, het liefste met kinderen. Op zijn 52 hectare landbouwgrond groeien aardappelen, wortels, sperziebonen, prei en rode bieten, omgeven door kleurrijke bloemenranden. Zijn droom is dat ieder kind in Nederland uiteindelijk weet waar zijn eten vandaan komt en hoe het groeit.

Martin vertelt dat het  begeleiden van schoolklassen binnen zijn boerenbedrijf kwam niet zomaar uit de lucht vallen. In de zomer van 2014 kon hij zijn sperziebonen door de Ruslandboycot niet kwijt aan afnemers. Daarom plaatste hij een oproep op Facebook waarin mensen werden uitgenodigd om zelf gratis hun bonen te komen plukken. Deze oproep werd massaal gedeeld, met als gevolg dat veel ouders en kinderen langs kwamen. Wat Martin opviel was dat veel kinderen geen flauw idee hadden hoe groenten groeien. Dat bracht hem op een idee om een programma voor scholen aan te bieden.

Een dagje boer(in) zijn: zelf groente oogsten

Een schooldag op Martins boerderij begint zittend op een strobaal, zodat de kinderen alvast in de sfeer komen.  Hij legt uit wat ze die dag gaan doen op de boerderij en wat de huisregels zijn. Martin: “Alle schoolkinderen mogen tijdens hun bezoek zelf 5 kilo groenten plukken die ze mee mogen nemen naar huis. Dat brengt natuurlijk wel een risico mee als ze het land op gaan. Daarom leg ik kinderen uit dat ze niet op de gewassen mogen staan en met respect moeten omgaan met de natuur. Als ik zie dat kinderen tijdens het plukken in hun enthousiasme toch gewassen kapot maken, dan probeer ik ze bij te sturen en  uit te leggen waarom het niet kan op die manier.”

 

 

 Ontdekkingsreizigers en aardappels

Als het openingspraatje voorbij is, mogen de kinderen samen met Martin het land op. Martin: “Meestal begin ik met de aardappelen en hier koppel ik dan ook direct een stukje geschiedenis aan. Waar komt de aardappel precies vandaan, hoe is hij in Nederland beland? Ze leren dan dat de aardappel helemaal niet Nederlands is, maar oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en door Spaanse ontdekkingsreizigers naar Europa is gebracht. De kinderen vallen van de ene in de andere verbazing, maar ze vinden het erg leuk. Daarna laat ik zien hoe je een aardappel moet oogsten. De kinderen mogen dan zelf beslissen of ze aardappels mee naar huis willen nemen.”

 

Boer Martin: “Het is echt mijn passie om kinderen kennis te laten maken met het boerderijleven.”

 

 

 

Gouden combinatie: zien en doen

Martin houdt er niet van om kinderen vol te proppen met theorie, maar de gouden combinatie zit hem in het doen en zien. “Ik laat als boer zien waar de groenten vandaan komen, hoe het groeit en vervolgens mogen ze het zelf oogsten. Een leerling vertelde me eens verbaasd dat hij niet wist dat wortels in de grond groeiden. Zijn moeder haalde ze namelijk altijd bij de Albert Heijn, dus hij was er stellig van overtuigd dat de wortels daar groeiden. Ik vind het erg mooi om kinderen de kennis bij te brengen over waar hun eten wel vandaan komt. Ze weten namelijk wel alles over hun smartphone, maar als het op eten aankomt, dan weten ze bijna niets.”

 

Verse friet na een dag hard werken

De dag op Martins boerderij eindigt vaak met een bakje friet, die hij zelf maakt met de aardappelen die vers van zijn land komen. Martin: “Ook hier zit nog een stukje educatie in. Veel leerlingen weten namelijk niet dat friet is gemaakt van aardappelen. Ik snijd de aardappels namelijk waar de leerlingen bij staan. Een jongetje vertelde toen dat hij geen friet lust die van aardappels zijn gemaakt. Ik ben toen vervolgens de friet gaan bakken en heb hem laten proeven. Vervolgens merkte vertelde hij erg enthousiast op dat hij alleen nog maar friet wilt die van aardappelen zijn gemaakt”.

Voor de toekomst heeft Martin nog grootse plannen met zijn bedrijf. “Het is echt mijn passie om kinderen kennis te laten maken met het boerderijleven. Werken in de natuur werkt daarnaast erg rustgevend en alle kinderen kunnen hun talenten en energie hier kwijt. Daar wil ik me graag voor blijven inzetten!”

Meer informatie: http://beleefheteneethet.nl

 

Bijlage / Document Size
JLE_Praktijkverhaal_Educatieboer Martin_ZH_v2.pdf 262.84 kB