Water drinken op Zeeuwse basisscholen met het Sam de Waterman project

Wie denkt dat waterdrinken op school saai is, heeft nog niet kennis gemaakt met het Zeeuwse project rond water drinken genaamd: ‘Sam de Waterman’. Het doel van dit project is om kinderen uit  de onderbouw van de basisschool op een leuke en speelse manier te stimuleren om water te drinken. Het Milieu Educatie Centrum in Goes maakte in opdracht van Jong Leren Eten Zeeland 5 leskisten rond dit thema. Alle Zeeuwse basisscholen kunnen vanaf maart 2022 hiervan gebruik maken.

Het project werd in 2017 al als pilotproject aangeboden door de GGD Zeeland en uitgevoerd door verpleegkundestudenten van de Hogeschool Zeeland in samenwerking met de Vitale Revolutie. De pilot moest helaas stoppen wegens gebrek aan financiën, maar is nu weer opgepakt door Jong Leren Eten en NME Zeeland. Centraal in het project staat Sam de Waterman. Sam is een held, die allerlei avonturen beleefd en de boodschap hierin verweven was hoe lekker en gezond waterdrinken is. In het leskistje dat scholen kunnen uitlenen zit een voorleesboek en goed afwasbare plastic bekers.

 

Hoe ziet het Sam de Waterman project eruit?

Vanuit GGD Zeeland is Jong Leren Eten makelaar Diana Capello betrokken bij dit project. Wat houdt het project precies in en waarom is het zo belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd water leren drinken?

Diana: “Het Sam de Waterman project houdt in dat scholen in de periode tussen twee schoolvakanties in, twee keer per week een klassikaal waterdrinken moment organiseren. Tijdens dat moment wordt er voorgelezen uit het Sam-voorleesboek en kunnen de kinderen uit hun Sam-drinkbeker water drinken. Zo ontstaat er een water drinken ritueel, waarmee kinderen dit heel normaal gaan vinden. Een dergelijke sociale 'pro-water' omgeving is cruciaal voor de ontwikkeling van gezonde drinkgewoontes. Wij zijn van mening dat wanneer kinderen vanaf het begin water leren drinken, het een gewoonte wordt. Voor een gezonde levensstijl heb je dan al heel veel gewonnen.”

 

Leskisten bij Milieu Educatie Centrum in Goes

Wendy van Velsen en Astrid Meijer van het MEC in Goes waren erg enthousiast over dit waterdrinken project en besloten het op te nemen in het aanbod.

Wendy: “Toen Diana ons vertelde over het pilotproject Sam de Waterman, vonden wij het een gemiste kans dat dit project nog geen vervolg had gekregen. Namens Jong Leren Eten hadden wij al meerdere lespakketten over gezonde en duurzame voeding ontwikkeld. Het drinken van kraanwater zou hierop een mooie aanvulling zijn.”

“De methode van Sam de Waterman is een laagdrempelige manier om kinderen vertrouwd te maken met het drinken van kraanwater als je dorst hebt. Wij vinden dit belangrijk, omdat het voor de kinderen gezond is en ook nog eens heel duurzaam. Er komt geen plastic afval bij kijken en er is altijd wel een kraan in de buurt. “

Praktische informatie Natuur Milieu Educatiecentra

De 5 leskisten zijn als volgt samengesteld: één voorleesboek van Sam de Waterman, handleiding voor leerkrachten van groep 1 en 2, een Sam de Watermanpak en goed afwasbare drinkbekers. Ben jij een school in Zeeland en wil je de leskist lenen voor jouw klas? Zoek dan op de kaart het dichtstbijzijnde Natuur Milieu Educatiecentrum in de buurt van jouw school en plaats vervolgens een reservatie. Ben je een school elders in het land? Kijk dan welke leskisten en materialen je kunt uitlenen bij het NME-centrum in de buurt van jouw school.