De provincie Drenthe staat bekend om zijn liefde voor bourgondisch eten, maar hierin liggen nog uitdagingen voor o.a. plantaardige voeding. Docenten van het Drenthe College in Emmen wilden hun zeventig 1ste-jaar studenten van de opleiding Horeca en Facilitair niveau 2, 3 en 4 een kijkje geven in de keuken van ondernemers die al volop plantaardige gerechten serveren. Met de Lekker naar Buiten!-bijdrage werd daarom een zogenaamde ‘inspiratietour’ bedacht met als eindbestemming Nijmegen.
Ruud Heerdink is één van de docenten die betrokken was bij deze inspiratietour. Waarom een inspiratietour naar Nijmegen? Ruud: “Binnen onze lessen spreken we als docenten vaak over plantaardige voeding. Alleen zijn in onze provincie nog niet veel restaurants hiermee bezig. We zien wel hele mooie initiatieven ontstaan, maar vaak nog als niche. Daarom zijn we afgereisd naar Nijmegen, dat bekend staat om zijn innovatieve en plant-based keukens en zeer gastvrije restaurants. In samenwerking met Jeaninne Sok hebben we een inspirerend programma opgezet waarbij onze studenten mochten meekijken in de keuken van diverse Nijmeegse ondernemers die plantaardig koken."
"Dertien horecagelegenheden met diverse bedrijfsconcepten waren geselecteerd: een koffiebranderij, restaurants, hotels, bistro-bars, lunchrooms, koffiebar, cafés en een bierbrouwerij. De studenten, verdeeld in groepjes, bezochten allemaal een selectie van vier bedrijven. Ieder bezoek startte met een enthousiast ontvangst, het innovatieve verhaal van de ondernemer, het proeven van de sfeer en inrichting en met name van de gepresenteerde gerechtjes & drankjes. Daarmee wilden we bereiken dat studenten elkaar zouden vertellen over de bedrijven die ze die dag bezochten, zodat ze elkaar enthousiast konden maken. Dat gebeurde ook! Met deze inspiratietour hoopten we dat de studenten nieuwe inzichten konden opdoen en hiermee hun smaakhorizon konden vergroten. Dat is zeker gelukt!”
Docent Ruud Heerdink: "Deze inspiratietour naar Nijmegen zorgde voor een onuitwisbare ervaring bij onze studenten rond plantaardige voeding en hospitality."
Wentelteefje van kikkererwten
In de Nijmeegse horeca wordt er bijvoorbeeld van alles gedaan om creatief voedselverspilling in te perken. Dit resulteert in veel gerechten die bestaan uit plantaardige ingrediënten. Ruud: “Onze leerlingen mochten het wentelteefje gemaakt met ‘Aquafaba’ proeven. Dat is een wentelteefje gemaakt met behulp van kikkererwten in plaats van kippenei, en zodoende dus geschikt voor veganisten. Totaal onbekend, maar de studenten waren uitermate verrast over de smaak. De ondernemers lieten ons zien hoe ze inspelen op de veranderde smaak van de gasten, op het vlak van gezondheid, duurzaamheid en hospitality. Dat was erg leerzaam, want voor onze studenten ligt er een uitdaging om de mensen in de toekomst ook enthousiast te maken voor deze plantaardige manier van culinair genieten.”
Inzet Lekker naar Buiten!-bijdrage
De Lekker naar Buiten!-bijdrage maakte het mogelijk om dit programma te betalen. Ruud: “De bijdrage heeft ervoor gezorgd dat onze studenten een onuitwisbare ervaring hebben rond plantaardige voeding en hospitality. De boodschap die ze tijdens een excursie zoals deze meekrijgen zal ze helpen in hun professionele ontwikkeling. Het kostte ons als docenten veel tijd en energie, maar de geïnspireerde en blije studenten die je ervoor terug krijgt, dat is uiteindelijk waar je het voor doet!”.