“Sommige kinderen vinden een bezoek aan onze boerderij zelfs leuker dan een schoolreisje”

De koeien voeren, kalfjes knuffelen, lammetjes de fles geven, weidevogels spotten, het slootleven bekijken en zelf boter maken. Er is van alles te doen voor schoolklassen op de boerderij van familie Willig in Katwoude. Bertine Willig: “Hier zien kinderen hoe hard er gewerkt wordt om de melk te maken die zij alleen in pakken in de winkel zien”. 

“We krijgen regelmatig schoolkinderen uit de stad op bezoek die binnenlopen met ‘Wat stinkt het hier’ en even later helemaal blij weer vertrekken”, vertelt Bertine van Melkveebedrijf Willig. Bertine geeft boerderijeducatielessen aan vooral basisschoolleerlingen van groep 5-8. Af en toe komen er ook leerlingen van het voorgezet onderwijs langs. Met 120 melkkoeien maar ook kalfjes, schapen, lammetjes en een sloot vol met leven is er van alles te doen voor kinderen. Want doen, dat staat centraal tijdens de boerderijeducatieles. Niet stilzitten, maar ervaren is het motto van Bertine. 

Familiebedrijf

Het bedrijf Willig bestaat al sinds 1960, opgericht door de schoonvader van Bertine. Zowel zij als haar man Peter zijn opgegroeid op de boerderij en geven het boerderijleven ook weer door aan hun twee zonen en dochter. Hun jongste zoon is net afgestudeerd en helpt mee, terwijl hun dochter met haar bedrijf zuivelproducten maakt van de melk van de koeien. De oudste zoon is geëmigreerd naar Canada en heeft daar ook een boerenbedrijf. Een echt familiebedrijf dus. 

Hard werken 

Toen haar eigen kinderen voor het eerst naar school gingen, startte Bertine met het openstellen van de boerderij voor schoolklassen. Dat beviel zo goed dat ze in 2008 een cursus volgde en een officieel certificaat kreeg voor het geven van boerderijeducatielessen. Gemiddeld komen er zo’n 30 klassen per jaar op bezoek. 

De lessen van Bertine duren 4 uur en in die tijd gaan de kinderen lekker aan de slag. Bertine: “We laten ze bijvoorbeeld de oude voerresten opvegen en de koeien vers voer geven. Het zweet staat ze dan op de rug.  Zo ervaren ze hoe hard er gewerkt wordt om de melk te maken die in de schappen in de supermarkt staan. Sommige kinderen realiseren zich niet wat er allemaal komt kijken bij het maken van de melk die zij drinken; ze denken dat melk uit de winkel komt. Wij willen laten zien hoe belangrijk het is dat er boeren bestaan, ook akkerbouwers. Wij maken hun voedsel.” 

Dierenwelzijn en duurzaamheid 

Bertine wil de kinderen graag laten zien dat het belangrijk is om goed voor de dieren te zorgen. Zo liggen de koeien op een heus waterbed en staan ze op een zachte rubberen vloer, wat fijn is voor hun poten en klauwen. Ook krijgen de koeien regelmatig een massage met speciale massageborstels. 

Voor de wat oudere kinderen besteedt Bertine ook aandacht aan duurzaamheid. Zo laat ze bijvoorbeeld zien dat ze de warmte die vrijkomt bij het afkoelen van de melk opvangt en gebruikt om apparatuur, zoals de melkrobot, te reinigen. Ook vertelt ze dat de mest van hun vee weer gebruikt wordt voor het telen van groenten. Veel beter dan kunstmest. 

Een hele ervaring 

Bertine eindigt: “Het geven van de educatielessen is ontzettend leuk om te doen. Het is zo mooi om te zien dat heel drukke kinderen compleet zen worden op het moment dat ze onze schapen en de lammetjes mogen verzorgen. Een bezoek aan de boerderij maakt vaak veel indruk. Ze vergeten dat de rest van hun leven niet meer. Er zijn zelfs kinderen die roepen dat ze dit leuker vinden dan een schoolreisje.” 

Door heel Nederland zijn er 325 gecertificeerde educatieboeren actief die leerlingen graag ontvangen op hun erf om hen een kijkje te geven in het boerenleven en hen meer te leren over waar ons voedsel vandaan komt. Hier kun je een educatieboerderij bij jou in de buurt vinden.