Aan het begin van dit schooljaar verruilden 8 schoolklassen van 4 Dordtse basisscholen hun schoollokaal voor de akkers van boer Martin in Strijen. Daar ontdekten ze hoe het er precies aan toe gaat op een boerderij, welke groenten een boer verbouwt en hoe zo'n wortel recht van het land nou eigenlijk smaakt. Het boerderijbezoek werd gefinancierd vanuit de Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage, Groen doet goed Dordrecht en gecoördineerd door KrachtigBuiten.
Boer Martin de Ruiter uit Strijen heeft van zijn 52 hectare grond, ruim 3 hectare ingericht als een soort mini-boerderij speciaal voor bezoekers, jong én oud. Onder de noemer Beleef het en Eet het nodigt hij iedereen uit om zelf groenten te komen oogsten. Op zijn landbouwgrond groeien o.a. aardappelen, wortels, uien en rode bieten.
Een dagje boer(in) zijn: zelf groente oogsten
Bij aankomst in Strijen wacht boer Martin samen met projectleider Petra Wevers van KrachtigBuiten de leerlingen al op. Zittend op strobalen krijgen de kinderen uitleg over de boerderij en het programma van die dag. In tweetallen mogen ze daarna met een kruiwagen het land op. Boer Martin vertelt enthousiast over alle verschillende gewassen en waarom ze zo bijzonder zijn. En dan… oogsten maar! Allerlei lekkers gaat mee in de gekleurde kruiwagentjes. Met handen en schoenen vol klei, maar met een brede lach op hun gezicht, komen de kinderen weer van het land. Daar wachtte een gezonde snack want van al dat harde werk krijg je honger. Om de beleving compleet en de impact zo groot mogelijk te maken, gaan de leerlingen daarna aan de slag met de vers geoogste groenten. Kokkin Petra heeft speciaal voor de leerlingen 2 recepten bedacht; een boerenomelet en een rode bietensalade. Samen wassen, snijden en bereiden de kinderen hun zelf geoogste groenten. Om daarna samen te smullen van al dat lekkers.
Gouden combinatie: zien en doen
Martin houdt er niet van om kinderen vol te proppen met theorie, maar de gouden combinatie zit hem in het doen en zien. Martin: “Ik laat als boer zien waar de groenten vandaan komen, hoe het groeit en vervolgens mogen ze het zelf oogsten. Een leerling vertelde me eens verbaasd dat hij niet wist dat wortels in de grond groeiden. Zijn moeder haalde ze namelijk altijd bij de supermarkt, dus hij was er stellig van overtuigd dat de wortels daar groeiden. Ik vind het erg mooi om kinderen de kennis bij te brengen over waar hun eten wel vandaan komt.”
Scholen uit lage SES-wijken Dordrecht
Veel van de Dordtse basisschoolleerlingen die dit najaar hun handen in de klei gestoken hebben, waren nog nooit op een boerderij geweest. Zij hebben daardoor vaak geen idee van de herkomst van hun eten. Om een stuk bewustzijn te creëren en de kinderen echt een waardevolle, krachtige ervaring mee te kunnen geven, hebben Groen doet goed Dordrecht en KrachtigBuiten de handen ineen geslagen en een programma rondom voedseleducatie ontwikkeld. Met behulp van de stimuleringsbijdrage van Jong Leren Eten hebben 4 scholen uit lage-SES wijken in Dordrecht een bezoek aan de boer kunnen brengen en hun leerlingen een geweldige ervaring mee kunnen geven.
Financiering boerderijbezoek en koppeling lesmaterialen
Enkele basisscholen die meededen koppelden dit bezoek aan het programma Smaakmissie, specifiek de Smaakmissie Groenten. Deze reeks gratis digitale lessen over voeding voor groep 7 en 8 sluit goed aan op een boerderijbezoek. Les 3 van de Smaakmissie Groente is een excursie en les 5 is een kookles.
De kosten voor dit boerderijbezoek werden bekostigd met de Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage. De hele coördinatie van dit project betaald is uit de subsidie Groen doet goed Dordrecht. Mocht je als school geïnteresseerd zijn hoe je een project zoals dit aanpakt, waarbij budgetten van verschillende partijen werden gecombineerd en vrijwilligers zijn ingeschakeld voor extra hulp, neem dan contact op met Petra Wevers (krachtigbuiten@gmail.com) of Eva Baars (em.baars@dordrecht.nl)
In de Dordrechtse Kinderkrant verscheen een artikel over het boerderijbezoek, met daarin het recept voor de gezonde boerenomelet:
Meer weten over boerderijeducatie
Onder de noemer ‘Boerderijeducatie’ is er een divers aanbod voor het onderwijs om te beleven, leren en ontdekken waar ons voedsel vandaan komt. Je kunt boerderijeducatie op 3 manieren aanpakken. De eerste optie is een gastles van een boer(in) op school, via het programma Boer in de Klas. (Let op: alleen voor basisscholen). De tweede optie is een excursie van een dag(deel) bij een boerderij. Tenslotte kun je ook kiezen voor een programma van Boerderijschool, waarbij je meerdere dag(delen) een boerderij bezoekt.