Vijf middelbare scholen in Nijmegen zijn aan de slag gegaan met het Onderwijs Innovatielab. Centraal in dit programma staat het populair maken van duurzame en gezonde voeding onder jongeren. Eén van de leerlingen vertelt: “Als wij op school moeten gaan nadenken over voeding en duurzaamheid, dan moeten wij eerst onderzoeken waar dit nu al gebeurt en wat goede voorbeelden zijn. Gewoon op de fiets op bezoek in onze eigen stad.”
Begin dit jaar is het Onderwijs Innovatielab in Nijmegen van start gegaan. Binnen dit innovatielab gaan leerlingen aan de slag met het ontwikkelen van een onderwijsprogramma gericht op duurzame en gezonde voeding. Belangrijke elementen van dit project/lab zijn multidisciplinaire samenwerking, de balans zoeken in People, Planet, Prosperity, bewuste keuzes leren maken en deze verbinden aan de Sustainable Development Goals.
Dit traject wordt georganiseerd en begeleid door O3-Effect in opdracht van Jong Leren Eten. Er zijn 10 leerlingen en 10 docenten van 5 Nijmeegse middelbare scholen, een betrokkene vanuit de GGD Gelderland Zuid, student Wageningen Universiteit, een opleider en een student vanuit de Hogeschool Arnhem Nijmegen betrokken. Zij ontwikkelen een onderwijsprogramma dat zich richt op het populair maken van gezonde en duurzame voeding onder jongeren. Samen vormen zij het onderwijs innovatielab Nijmegen. De leden van het Lab hebben zelf het thema gekozen naar aanleiding van vooronderzoek.
In onderstaande video is het ontwikkelproces van het Lab vastgelegd en wordt getoond hoe zij in een Nijmeegse "blik naar buiten tour" vooronderzoek hebben gedaan om een vraagstuk te kiezen en kennis op te doen rondom voeding. In een hackathon met experts hebben zij het ontwerp gemaakt voor een onderwijsprogramma voor hun eigen school. Het programma richt zich op de vraag; ”hoe maak je gezonde en duurzame voeding populair onder jongeren”. Hiermee gaan leerlingen van de verschillende scholen aan de slag.
Benieuwd welke organisaties allemaal meededen aan dit innovatielab? Bekijk dan de PDF onderaan deze pagina.
Bijlage / Document | Size |
---|---|
Bedrijven innovatielab_JLE Gelderland.pdf | 178.47 kB |