Amanda Kok en haar man Wim geven al meer dan 10 jaar boerderijeducatie op hun biodynamisch melkveebedrijf ‘Heerlijkheid Groot Weede’ aan de rand van Hoogland. Sinds twee jaar naast het basisonderwijs en kleuters ook aan het voortgezet onderwijs. Ze hebben er nog steeds enorm veel plezier in: “Elke keer weer roepen de kinderen bij binnenkomst ‘Ieeeeuw het stinkt’ en knijpen ze hun neus dicht. Maar na vijf minuten zijn ze het vergeten en genieten volop.”
De boerderij van Amanda en Wim is een echt familiebedrijf; opgericht door de opa van Wim in 1938 en uiteindelijk overgenomen door zijn kleinzoon in 1995. Het stel doet alles samen, zonder personeel. Wim ontfermt zich over de 32 melkkoeien en het andere vee, zoals stieren, jongvee en kalfjes. Samen doen ze de boerderijeducatielessen. Daarnaast zijn ze ook nog zorgboerderij en hebben een ruimte voor trainingen en feesten en partijen.
15 klassen per jaar
De boerderij staat middenin een woonwijk, tegen Amersfoort aan. De basisschool, waar hun drie kinderen naartoe gingen of gaan, ligt op nog geen 300 meter afstand. Al lang voordat ze in 2012 officieel educatieboerderij werden, kwamen er schoolkinderen langs vertelt Amanda. “Bijvoorbeeld als een leerling een spreekbeurt wilde houden; dan kwam er een vriendje of vriendinnetje mee. Maar soms vroeg een leerkracht ook of de hele klas mocht langskomen. Op een gegeven moment vroeg het Centrum voor Natuur en Milieueducatie in Amersfoort (CNME Amersfoort) of we officieel mee wilden doen aan de poule. Daar hebben we toen cursussen voor gevolgd.” Ondertussen komen er zo’n 15 klassen per jaar langs, om de twee weken één klas.”
Programma
Kleuters, basisschoolleerlingen en leerlingen van het voortgezet en speciaal onderwijs; allemaal mogen ze een kijkje komen nemen op de boerderij van Amanda en Wim. Voor elk leerjaar is er aan apart programma. Het programma Check je Melkpak en Kringloop en Duurzaamheid voor de oudere leerlingen is gemaakt in samenwerking met Boerderij in de Kijker. In de afgelopen maanden zijn er maar liefst zes klassen van de Gereformeerde Scholengemeenschap Guido uit Amersfoort langsgeweest.
Amanda: “Ik overleg altijd van tevoren met de leerkracht over welke opdrachten werken en niet werken voor die specifieke klas, zodat we binnen het standaard programma toch op maat les kunnen geven. Twee weken geleden was de laatste klas van de Guido De Bres school aan de beurt. De leerkracht riep bij het weggaan heel enthousiast ‘Tot volgend jaar, we gaan meteen weer lessen inboeken!’ Hartstikke leuk.”
Koe melken en kalfjes de fles geven
Uit de hele stad komen jaarrond scholen langs voor een boerderijeducatieles. Amanda: “Veel leerlingen weten niet hoe melk in een pak terecht komt. Dan staan ze met een groepje voor een koe en vragen zich af waar de melk dan uitkomt. Ook denken ze dat de hoorns van onze koeien van hout of zelfs plastic zijn haha. We leggen ze dan uit dat het uit hetzelfde materiaal bestaat als hun eigen nagels.”
Het favoriete onderdeel van bijna alle kinderen is het zelf melken van de koe en de kalfjes de fles geven. Dat onderdeel van het programma is er voor alle leeftijden en staat los van het programma van Boerderij in de Kijker, waarbij ze opdrachten moeten uitvoeren, zoals het opmeten van de stal en het gedrag van de dieren observeren. Amanda: “Wat kinderen ook heel leuk vinden is de mesthoop onderzoeken. Ze mogen dan een schepje mest pakken, dat mengen met water in een emmer en kijken wat voor beestjes ze zien.”
Mooi werk
“We staan elke keer weer lachend in de stal, gaat Amanda verder. “We horen de kinderen van ver al aankomen op de fiets. Zodra ze de stal binnenlopen is het elke keer hetzelfde liedje: neuzen worden dichtgeknepen en er wordt luidkeels geroepen dat het stinkt. Wim zegt dan altijd dat ze even een volle teug door hun neus moeten nemen en na vijf minuten zijn ze het vergeten en hebben ze de tijd van hun leven. Er zitten altijd wel een paar kinderen tussen die meteen enthousiast zijn en roepen dat ze ook boer willen worden. Mooi is dat. We doen dit jaar in jaar uit, maar het blijft leuk. Elke keer staan we weer vol adrenaline en plezier in de stal op de kinderen te wachten.”
Ook een boerderijles boeken? Ga dan naar https://boerderijindekijker.nl.