Food Challenge: “Interactief en in teamverband leren over voedsel is een mooie aanvulling op theoretisch onderwijs”

Na drie succesvolle jaren in andere delen van Nederland werd de Food Challenge dit jaar voor het eerst ook in de Provincie Utrecht gehouden. Tijdens deze competitie voor leerlingen van het vmbo en praktijk- en speciaal onderwijs leren ze over gezonde voeding, krijgen ze kookles én bewegen ze. 

Copyright foto's: Food Challenge, Hanneke Stegeman.

Als boerendochter wilde Judith de Rijk graag aan kinderen laten zien waar hun eten vandaan komt. Met haar bedrijf LekkerBoer ontwikkelde ze een aantal jaar terug foodcamps op boerderijen voor lagere schoolleerlingen en gezinnen: op bezoek bij een boer of tuinder, oogsten, koken en bootcampen. Tijdens een bijeenkomst van Jong Leren Eten kreeg ze de vraag of dat ook mogelijk was voor voortgezet onderwijs. Samen met SVO vakopleiding food bedacht ze vervolgens de Food Challenge. 

Judith: “Tijdens de Food Challenge geven scholen zelf lessen over gezonde voeding, krijgen leerlingen een gastles van studenten van SVO en gaan ze uiteindelijk aan de slag met het maken van een pokébowl. De beste pokébowl van de school wordt ingezonden voor de landelijke wedstrijd. Ook gaan de leerlingen op bezoek bij een lokale educatieboer waar ze mogen oogsten, proeven van allerlei lekkers en meedoen aan een bootcamp. 

Bahar

Deelnemende school in Houten 

Een van de scholen die dit jaar met 55 leerlingen meedeed is Yuverta in Houten. Kookdocent Bahar Tasdelen vertelt: “Op onze school is er al wel aandacht voor gezonde voeding in de kantine, maar ik zie nog te vaak leerlingen om 10:00 uur met een zak chips ontbijten. Tijdens kooklessen zeggen leerlingen regelmatig dat ze iets gezonds niet lusten. Er is nog niet zoveel bewustwording wat voeding met je lijf doet. Deze challenge was dus een mooie gelegenheid om leerlingen wat bewuster te maken.” 

 

Gezonde pizza maken en op bezoek bij de boer 

De meeste leerlingen hebben genoten van de Food Challenge vertelt Bahar. “Vooral het maken van de pokébowl tijdens de gastles van studenten van SVO viel in de smaak. Ook de foodcamp bij een lokale boer in Bunnik waar ze uitleg kregen over hoe melk wordt geproduceerd en zelf kaas en gezonde pizza mochten maken en proeven, vonden ze erg leuk. 

Van boerin Miranda kregen we terug dat ze zo goed luisterden en meededen. Dat zegt denk ik genoeg. We willen volgend jaar zeker weer meedoen!  

Jan Willem

Gastles door studenten 

Jan Willem is onder andere docent en mentor op SVO vakopleiding food. Hij begeleidde de gastlessen die zijn studenten gaven op school en op de boerderij. De gastles op school bestond onder andere uit het maken van een zo duurzaam en gezond mogelijke pokébowl, waarbij de studenten hielpen met dingen als snijtechniek en hygiëne. Jan Willem is enthousiast over de Food Challenge: “Ik vond het echt gigantisch mooi om te zien hoe de kennisoverdracht tussen onze studenten en de leerlingen verliep. Interactief en in teamverband leren over voedsel is een mooie aanvulling op theoretisch onderwijs, waarbij leerlingen stil op een stoel zitten en luisteren naar de docent. Leren door te ervaren werkt heel goed.” 

 

Voedseleducatie belangrijk 

Jan Willem vindt voedseleducatie een belangrijk onderdeel van onderwijs: “We mogen niet vergeten dat voedsel een primaire levensbehoefte is. Daar moeten we zuinig en zorgvuldig mee omgaan en daar hoort het tegengaan van verspilling en het bevorderen van gezond eten ook bij. Dit was de eerste keer dat we hier met onze opleiding in Houten aan meewerkten, maar wat mij betreft zeker niet de laatste.” 

Foodcamp

Van 6 provincies naar landelijk

Op dit moment vindt de Food Challenge plaats in 6 provincies (Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Utrecht en Gelderland). Judith’s droom is dat alle scholen in heel Nederland hier in de toekomst aan mee kunnen doen. Judith: “Om de juiste keuzes te maken op het gebied van voeding- zo puur, lokaal en duurzaam mogelijk- is het belangrijk om te weten waar je eten vandaan komt en wat voor moeite ervoor gedaan wordt om het te produceren. Je kunt denken: dat ene bezoek aan die boerderij is een druppel op een gloeiende plaat. Maar zo’n bezoek vergeten leerlingen nooit meer.” 

 

Inschrijving schooljaar 24-25 kan tot 1 september!

Geef jij les aan 1e of 2e jaars vmbo-leerlingen? Of op het praktijk- of speciaal voortgezet onderwijs? En heb je interesse om komend schooljaar mee te doen met de Food Challenge? Kijk dan hier voor meer informatie https://svo.nl/foodchallenge/  of neem contact op met Jong Leren Eten makelaar Lisa Verbruggen via l.verbruggen@ivn.nl