Bij DOK6 Cinema in Panningen was op 22 mei de aftrap van de Landelijke Week van de Schooltuin. Eigenaresse Wendy Gereads vertelt dat ze deze week ongeveer 400 kinderen zal ontvangen die de film ‘Onder Het Maaiveld Junior’ of ‘De Schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond’ komen bekijken. De Week van de Schooltuin is een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. Het doel van deze week is om het belang van schooltuinieren meer onder de aandacht te brengen. Schooltuinieren draagt namelijk bij aan betere leerprestaties, sociale vaardigheden en gezond leren eten.
De deelnemende scholen ontvingen al eerder een lespakket, ontwikkeld door IVN Natuureducatie, ter aanvulling op de film. In leuke, korte video’s leren kinderen van 7 t/m 10 jaar alles van zaaien tot oogsten. Het is geen voorwaarde om de film in de bioscoop te zien om met de lessen aan de slag te gaan. Een speciale schoolvertoning zoals bij DOK6 Cinema is natuurlijk wel een extra inspiratie voor de kinderen die aan de slag gaan met moestuinieren. Wendy vindt schooltuinieren belangrijk voor jonge kinderen. Daarom overweegt ze om volgend jaar dezelfde films opnieuw voor scholen aan te bieden. Nu zijn er ongeveer tien scholen die komen kijken, maar ze weet zeker dat het er volgend jaar meer zullen zijn. De scholen die nu al hebben meegedaan krijgen dan de kans om ook de andere film te bekijken.
De Schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond
Kinderen van groep vier van Basisschool De Kwir uit Neer mochten als eerste een film komen kijken. De film ‘De Schooltuin’ hield voor 60 minuten de aandacht van de 26 kinderen en hun begeleiders vast. Kinderen die naar de wc moesten, snelden zich weer terug om verder te genieten. ‘De Schooltuin’ van de makers van ‘De Wilde Stad’ is een prachtige vertoning over hoe het is om een jaar aan de slag te gaan met het verbouwen van eigen groenten en bloemen. De toeschouwer wordt daarin meegenomen in de belevingswereld van de kinderen. Thema’s zoals de seizoenen, bodemleven, insecten, wilde dieren, waterbeestjes, zaaien, oogsten, koken, eten en nog veel meer komen in deze film aan bod. Opvallend is dat de kinderen in de film, die normaal geen groente lusten, nu wel alles lekker vinden. Zelf moestuinieren, samen koken en eten zetten kinderen aan tot beter eetgedrag. De docenten in de film zijn daarin uiteraard een aanstekelijke factor.
Zelf aan de slag met een zadenpakket
Na afloop ontvangt de juf een zadenpakket, waarmee ze zelf op school aan de slag kan gaan. De kinderen en begeleiders zijn duidelijk geïnspireerd geraakt door de film. Diverse kinderen geven aan dat ze ook graag willen gaan moestuinieren. De juf voelt het ook al kriebelen. Op hun school zijn de groepen 1 en 2 al flink aan het moestuinieren onder begeleiding van opa’s. Ze zegt dat hun klas binnen tuinkers aan het zaaien is. Haar klas gaat momenteel niet moestuinieren. Ze wil met het ontvangen zadenpakket wel iets leuks gaan doen. Met de zaden die binnen in de klas kunnen groeien zullen ze aan de slag gaan. Verder wil ze ook een thuisopdracht verzinnen, zodat de kinderen thuis al gaan moestuinieren. De overgebleven zaden gaan naar de opa’s die daar zeker wel raad mee weten.
Gratis lesmateriaal en filmlicentie
Heb je als school deze week gemist dan is dat geen probleem. Het lesmateriaal wordt gratis online aangeboden en de film ‘De Schooltuin’ is ook gratis aan te vragen. Je kunt met je klas zelf aan de slag wanneer je maar wilt.
Meer over de vertoonde films
De film ‘Onder Het Maaiveld Junior’ neemt je mee op een ondergrondse reis naar allerlei beestjes die je nog nooit gezien hebt. Het bodemleven speelt een ontzettend belangrijke rol in alles wat groeit en bloeit op onze aarde. En het bijzondere is dat die kleine beestjes ook bij jou in de buurt de bodem gezond houden.
‘De Schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond’ is een film die gedraaid is door de ogen van een groep kinderen, die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Bekijk het zaaien, groeien, oogsten, bereiden, eten en verzorgen van de grond samen met de leerlingen of zet hem in ter promotie van jouw schooltuinproject. Je kunt ook aan de slag met het bijbehorende lespakket!