Een gezonde leefstijl voor kinderen van 0-12 jaar. Dat is de missie van Gezonde Kinderopvang. Met thema’s als gezond eten, bewegen en meer in het groen zijn, past moestuinieren daar perfect bij. Miranda Bron, locatiecoördinator van Ska Kindervang in Nijkerk, geeft praktische tips en tricks. Bijvoorbeeld om nu te starten met het maken van een plan.
Naast locatiecoördinator is Miranda ook coördinator Gezonde Kinderopvang binnen haar organisatie. Bijna alle locaties van Ska Kinderopvang in Amersfoort en omstreken, waar Miranda’s locatie ook onder valt, hebben een ontdektuin met daarbij een moestuin. Iets dat voor Miranda heel logisch voelt. “Elke kinderopvang heeft een buitenruimte, er valt dus altijd wat te moestuinieren. En je kunt het aan zoveel thema’s van Gezonde Kinderopvang koppelen: gezond eten, bewegen, in het groen zijn, maar ook aan sociaal-emotionele ontwikkeling. Hoe ontstaat de groente en het fruit dat je eet? Wat kun je maken van courgettes en tomaten die je oogst? Kinderen leren bovendien samenwerken, maar ook dat niet alles in het leven een succes is, dat er soms dingen niet lukken.”
Iedere kinderopvang die structureel wil werken aan een gezonde levensstijl van kinderen kan een of meerdere medewerkers de tweedaagse scholing laten doen. Die persoon krijgt dan een certificaat als coach Gezonde Kinderopvang.
Zaaien, oogsten en koken
“Kinderen vinden het ontzettend leuk om het proces van het groeien van groente en fruit naar eten op je bord te volgen”, gaat Miranda verder. Als er een overvloed aan oogst is, kunnen ouders dat mee naar huis nemen. Ook wordt er regelmatig gekookt met de oogst: courgette- en tomatensoep, pesto of een salade. Kinderen mogen zelf recepten opzoeken, die opschrijven en mee naar huis nemen. “Zo bevorderen we dat ze thuis ook gezond eten en misschien wel aan de slag gaan met moestuinieren. Wat we ook doen is de zaden van tomaten oogsten en de kinderen hun eigen zaailing laten opkweken in een bekertje dat ze zelf versieren. Zo wordt het echt hun eigen project. Iets dat ze geweldig vinden. Wat mij betreft wordt moestuinieren een vast onderdeel van Gezonde Kinderopvang.”
Tips & Tricks
Voor kinderopvanglocaties die dit jaar al een beetje geproefd hebben aan het moestuinieren door de nieuwsbrief of die willen starten heeft Miranda een paar praktische tips:
- Start nu met het maken van plannen en het overleggen met het management. Wat willen we? Wat en wie is daarvoor nodig? Het najaar is vaak het moment dat er begrotingen worden gemaakt. Zo weet je dat er straks in het voorjaar genoeg budget is.
- Betrek je teamleden op tijd, zoals je straks niet de enige bent die de kar trekt.
- Meld je aan voor gratis moestuinadvies. Tot en met 11 november kun je aanmelden voor advies op locatie van een moestuincoach die is aangesloten bij Jong Leren Eten Utrecht of Noord-Holland. Je krijgt advies over de mogelijkheden en de acties die erbij horen.
- Begin klein en simpel. Een bak van 1m2 met een paar groenten is een prima start. Kies voor groenten waar kinderen enthousiast over zijn, zoals bijvoorbeeld tomaten, snackkomkommers en worteltjes.
- Je kunt gratis moestuinzaden aanvragen bij Rijk Zwaan.