Op bedrijfsbezoek bij een aspergeteler, een Gezonde Schoolkantine met verse producten, Burgerschapslessen waar aandacht wordt besteed aan hoe je voordelig je maaltijden voor thuis koopt en duurzaamheidsprojecten voor de docenten. Het Curio MBO in Bergen op Zoom laat voedseleducatie erg breed terug komen bij de Horeca en Hospitality opleidingen. Hoe pakken ze dit aan?
Docent Kim van Gorsel is razend enthousiast over de manier waarop voedseleducatie aan bod komt bij de MBO-opleidingen Horeca en Hospitality. Een ervaring creëren voor de gast staat centraal, maar de studenten kunnen dit veel beter realiseren in hun toekomstige banen als ze weten waar de producten waar ze mee koken en werken vandaan komen. De grootschalige aanpak rond voedseleducatie bij Curio begon kleinschalig, namelijk bij de schoolkantine.
Gezonde schoolkantine: speciale weekgerechten
Kim: “Er was een ruimte waar studenten konden lunchen, maar erg uitnodigend was dit niet. Ik heb mijn best gedaan om hier iets moois van te maken en dat lukte. Op internet las ik meer over de Gezonde School aanpak en dat vond ik een logische stap. Waarom zou je in een schoolkantine alleen maar half-fabrikaten aanbieden, als je de producten ook zelf kunt bereiden? De frikandellenbroodjes werden uit het assortiment gehaald en vervangen door salades en smoothies. Maar, om het aantrekkelijker te maken voor de studenten, besloten we ook een wekelijkse ‘special’ te bedenken. De studenten kwamen uiteindelijk ook zelf met ideeën en we gaven ze hiervoor de ruimte om dit gerecht ook daadwerkelijk te serveren in de kantine. Zo leerden ze meer nadenken over gerechten die echt goed zouden verkopen. Dat is direct een creatieve en interessante manier wat betreft nadenken over voeding.”
Met een broodjeszaak en supermarkt voor de school, was het de vraag of studenten toch zouden kiezen voor de kantine op school. Dat lukte. Kim durft te stellen dat meer dan 90% van de studenten op school luncht.
Kim: “Ik denk dat dit hoge percentage komt door de wekelijkse specials waar ze zelf bij betrokken zijn. Daarnaast bieden we af en toe ook ongezonde dingen aan, zoals het frikandellenbroodje of zelfgebakken taart.”
Burgerschapslessen: focus op financieel-gezonde omgeving.
Bij de Burgerschapslessen leren de studenten ook over gezonde voeding. Er wordt gekeken hoe je op een gezonde manier met je lichaam kunt omgaan, wat je BMI is en welke leefstijl bij een gezond lichaam hoort. Kim: “Er zijn ook lessen waarin we kijken naar gezond voedsel en financiën. Wat kost een gezonde maaltijd en hoe koop je voordelig je boodschappen in? We leren de studenten bijvoorbeeld dat ze een stoofpot perfect in wat grotere porties kunnen maken, zodat ze een deel kunnen invriezen. Dat bespaart zowel tijd als geld. We vergelijken dit dan ook met afhaalmaaltijden. Wat doen die maaltijden voor je lichaam en je portemonnee? Kortom: onze studenten leren om bewust naar het eten te kijken binnen de beroepscontext, maar ook thuis.”
Op bezoek bij de teler/kweker
De studenten zijn ook veel bezig met de herkomst van voedsel. Aangezien in West-Brabant aardbeien, asperges en ansjovis veel worden gegeten, gaan de studenten bij deze telers op bezoek. Maar ook een uitstapje naar de oesterputten in Zeeland staan op de planning.
Kim: “Als de student ziet hoeveel werk er zit in de productie van het voedsel, zoals ansjovis, dan ga je het op een andere manier bereiden, maar kun je de gasten ook meenemen in het verhaal achter het eten. En als ze niet op bezoek gaan bij een bedrijf, dan nodigen we de ondernemer uit op onze school. De studenten kunnen dan speeddaten met bijvoorbeeld een groente- of visboer.”
Duurzaamheidsprojecten voor docenten
Binnen Curio wordt er actief gewerkt rond de Sustainable Development Goals (SDG). Docenten werken in groepjes van 2-3 personen aan projecten waarmee een bijdrage wordt geleverd aan één van de SDG’s. Zo werd er al een tuin aangelegd op school, waarvan een deel uit eetbaar groen bestaat. In de brasserie op school kan zodoende verse thee worden besteld met kruiden uit eigen tuin.
Kim: “Ons team is bezig met o.a. waterpunten en afvalscheiding. We willen realiseren dat iedere student een eigen drinkfles krijgt. Als ze dan iets willen drinken in het lokaal, dan mag dat alleen uit die fles. We hopen hiermee de studenten te stimuleren om meer water te drinken, waarmee er ook direct minder plastic flesjes en bekertjes worden gebruikt.”
Lekker naar Buiten-bijdrage
Curio kreeg in schooljaar 2020-2021 de Lekker naar Buiten!-bijdrage toegekend. Ondanks dat de bijdrage besteed moest worden tijdens de lockdowns, lukte het toch om meerwaarde voor de studenten te creëren.
Kim: “We hebben met de bijdrage o.a. een chef-kok in gehuurd, die vanuit huis een kookles gaf. De studenten deden deze kookles vanuit huis mee. Daarnaast hebben we nieuwe materialen aangeschaft voor de keuken op school, zoals elektrische kookplaten en pannen. Van die investering hebben we nu profijt, nu de studenten weer fysiek op school zijn.”
Ideeën voor het nieuwe schooljaar
Voor het nieuwe schooljaar heeft Curio locatie Bergen op Zoom tal van nieuwe ideeën om toe te voegen aan het huidige aanbod van voedseleducatie. Kim: “We denken eraan om insectenhotels neer te zetten in de tuin, zodat we de honing ook weer kunnen verwerken in de gerechten. Hiervoor moeten wel een paar studenten (of collega’s) de opleiding tot imker volgen. Daarnaast is er meer tijd in de roosters van de studenten voor bedrijfsbezoeken. Kortom: we doen er alles aan om de belevenis rond voedsel te vernieuwen en aantrekkelijk te maken voor zowel de student, docent als onze gasten.”
Meer weten?
- Wil je ook met voedseleducatie op het MBO aan de slag, maar zoek je hiervoor nog lesmaterialen? Kijk dan op onze lesmaterialenpagina voor het MBO.
- De Lekker naar Buiten!-bijdrage is ieder jaar aan te vragen in het voorjaar. Ook voor het MBO is dit mogelijk. Meer informatie vind je hier.
- Hulp of inspiratie nodig bij het opzetten van voedseleducatie activiteiten op het MBO? Schakel dan de hulp in van een Jong Leren Eten makelaar. Je vindt hier het overzicht met Jong Leren Eten makelaars per provincie.
- Voedseleducatie een vaste plek geven op jouw mbo-school is een stuk makkelijker met bijvoorbeeld het vignet Voeding van het programma Gezonde School.