In het Drentse Gieten hebben de bibliotheek en een basisschool de krachten gebundeld rond voedseleducatie. De Bibliotheek Gieten heeft een Biebtuin, met daarin een ecologische moestuin. Omdat de bibliotheek educatie hoog in het vaandel heeft staan, ontstond het initiatief een aantal bassischolen aan te schrijven of zij interesse hadden in moestuinlessen in de Biebtuin. OBS Gieten reageerde enthousiast. Wat houdt dit project precies in?
De Bibliotheek in Gieten zet zich al lang in voor educatie voor jong en oud. Het nieuwste project is de Biebtuin rondom de bibliotheek, met daarin een moestuin. Om de kennis van het moestuinieren in de praktijk toe te passen, besloot men een aantal scholen aan te schrijven of zij interesse hadden in moestuinieren.
Chris, projectleider van De Biebtuin: “Openbare Basisschool Gieten reageerde erg enthousiast op ons voorstel om te gaan moestuinieren in onze biebtuin. Leerlingen uit groep 5 mogen starten met het moestuineren. Het schooljaar erop, als ze in groep 6 zitten, gaan ze hiermee verder. Anders zouden de kinderen nooit kunnen zien wat voor mooie oogst hun zaadjes hebben opgeleverd! Een keer per week komen de leerlingen langs. Ze gaan dan planten, zaaien, onkruid wieden, de plantjes water geven en uiteindelijk ook oogsten. Met die oogst wordt van alles gemaakt op school, wat ze uiteraard ook mogen proeven! Daarnaast zijn de kinderen altijd welkom om de tuin te bezoeken buiten schooltijd, zodat ze ook hun familie en vriendjes kunnen meenemen!”
Chris - Bibliotheek Gieten: "In de biebtuin maken de leerlingen van groep 5 en 6 op een leuke manier kennis met het moestuinieren. Ze mogen zaaien, oogsten en uiteindelijk proeven."
Hulp van een IVN moestuincoach
De bezoeken van de groepen 5 en 6 aan de moestuin gebeuren onder begeleiding van moestuincoaches. Eén van deze moestuincoaches is Esther. Zij maakt vooraf kennis met de kinderen op school, waar ze meer vertelt over het project en allerlei groenten laat proeven. Door een bijdrage van Jong Leren Eten Drenthe en de stimuleringsbijdrage ‘Lekker naar Buiten’ kan Esther de school een jaar ondersteunen en de kennis overdragen. De bibliotheek hoopt dat het project daarna een structureel karakter krijgt.
Zorg voor de tuin tijdens vakanties
Tijdens de vakanties verzorgt conciërge Reina van OBS Gieten de tuin. Indien nodig kan ze hulp krijgen van een buurtbewoner. Kinderen die aangeven graag ook mee te willen helpen met het onderhoud in de vakantie mogen ook mee doen. Op die manier hebben ze ook leuke activiteiten in de vakantie. Reina heeft inmiddels ook de opleiding afgerond tot moestuincoach.
Meerwaarde voor bibliotheek en school
Chris raadt een soortgelijk project aan bij alle scholen en bibliotheken. Chris: “Veel kinderen denken dat het voedsel vooral uit de supermarkt komt. Op deze manieren leren ze hoe je zelf voedsel kan verbouwen, hoe het eruit ziet en hoe het smaakt. Verder creëer je meer bewustwording op jonge leeftijd, hoe het een en ander werkt en breng je ze liefde bij voor de natuur. Ik weet zeker dat de kinderen dit avontuur niet zullen vergeten en wij ook niet. Voor ons als bibliotheek heeft een project als dit zeker meerwaarde. Je zorgt voor meer verbinding en het verlaagd hierdoor de drempel om naar binnen te gaan. Verder kun je er leuke activiteiten aan koppelen en kun je mooie samenwerkingen aangaan met diverse partijen en ook met de plaatselijke ondernemers, wat betreft plantjes, zaden en tuingereedschap.”
Meer informatie
- Wil jij als leerkracht ook aan de slag met moestuinieren en zoek je hierbij nog leuke lesmaterialen? Bekijk dan onze moestuinierenpagina.
- Op de website van de Alliantie Schooltuinen vind je ook een schat aan informatie over moestuinieren op de basisschool. Ieder jaar in mei organiseren zij de Week van de Schooltuin, waarbij een week lang de schooltuin in de schijnwerpers staat.
- Kun je als school de hulp van een moestuincoach gebruiken bij het werken in de schooltuin? Kijk dan in de moestuincoachpoule op de regiopagina van jouw provincie of neem contact op met de Jong Leren Eten makelaars in jouw provincie.