Op basisschool de Lahrhof in Sittard was op woensdag 24 mei de feestelijke opening van de schooltuin ‘Smultuin B.S Lahrhof’. Tijdens de opening werd de naam, die door een aantal kinderen bedacht was, bekend gemaakt. Inmiddels zitten deze kinderen in de brugklas. Ze mochten vandaag vrij nemen om bij de opening aanwezig te zijn. De kinderen bedachten niet alleen de naam, maar waren ook de initiatiefnemers en bedenkers van deze schooltuin. Het leek hun een goed idee als het schoolplein meer groen en dus duurzaam zou worden. Ze wilden ook dat jonge kinderen leerden moestuinieren en koken met de geoogste groenten en fruit.
Directeur Berry Jansen vond het idee voor een moestuin wenselijk en gaf goedkeuring om hiermee aan de slag te gaan. Conciërge Gaston Hendrikx en de kinderen werkten aan een ontwerp en aan wat ze allemaal in de tuin wilden plaatsen. “Het resultaat is mooi geworden,” zegt Gaston. “Er groeien nu al groenten, fruit en bloemen. Daarnaast zijn er ook op diverse plekken binnen het schoolplein borders aangebracht, waar nog zonnebloemen en pompoenen geplaatst gaan worden.” Met behulp van diverse investeerders kon de schooltuin gerealiseerd worden.
Trots op de gerealiseerde schooltuin
“De kinderen hebben vorig jaar, samen met Gaston, het ontwerp van de schooltuin gemaakt,” vertelt een van de initiatiefnemers. “Gaston heeft de ideeën omgezet in een realistisch plan, dat nu dus is uitgevoerd.” Ze vinden het niet erg dat zij er zelf geen gebruik meer van kunnen maken. Ze zijn juist blij dat de kinderen van school nu eindelijk kunnen gaan tuinieren en ze zijn uiteraard erg trots op het resultaat. “Een vies onaantrekkelijk schoolplein is nu een mooie plek geworden om te kunnen spelen en ontspannen,” zeggen ze.
Gaston ziet voor het schoolplein nog genoeg kansen voor uitbreiding. Door samen te zaaien, kunnen ze het schoolplein laten groeien. Daarom gingen alle 450 kinderen die dag aan de slag om zonnebloemen te zaaien. Die moeten allemaal hun plekje krijgen ergens op het schoolplein.
Zaaien, oogsten en koken
Gaston heeft binnen zijn conciërge-uren ruimte om het schooltuinieren te ondersteunen. Van het onderhoud van de schooltuin tot het lesgeven en werken met de kinderen. Er is geen vaste klas die in de schooltuin gaat werken en er zijn ook geen vaste schooltuintijden. Hij bekijkt per week welke werkzaamheden er nodig zijn en gaat dan kijken wie van de kinderen zin en tijd hebben om mee te werken. De kinderen worden bij zoveel mogelijk taken in en rondom de schooltuin betrokken. Als de oogst op gang komt, kunnen ze de producten uit de tuin ook gebruiken voor de kooklessen die hij verzorgt.
Bij de vraag hoe ze tijdens de zomervakanties de tuin onderhouden, geeft hij aan dat dat ook al is opgelost. De kinderopvang wil dit voor ze doen. Samen met kinderopvang MIK en peuterspeelzaal Leniemienie vormt basisschool Lahrhof namelijk een kindcentrum. Ze werken heel veel samen. De moestuin zal dit ten goede komen, maar ook zal het bijdragen aan een positieve ontwikkeling van de kinderen.
Zelf aan de slag
Wil je na het lezen van dit verhaal ook aan de slag met een moestuin op jouw school? Neem dan contact op met Truusje Diepenmaat. Truusje is makelaar voor Jong Leren Eten Limburg en vertelt je graag wat de mogelijkheden zijn.