Winnaars Technasium Challenge bedenken innovatieve oplossingen
Voedselverspilling is een wereldwijd probleem. In Nederland gooien we jaarlijks ongeveer twee miljard kilo voedsel weg. Maar gelukkig zijn er jongeren die zich inzetten voor een betere toekomst. Op woensdag 9 april vond in Ede de spannende finale van de Technasium Challenge ‘Stop Voedselverspilling’ plaats, waar maar liefst 750 leerlingen van 17 technasia uit het hele land hun innovatieve ideeën presenteerden.
Rond half 10 druppelden de eerste groepjes leerlingen met hun begeleiders het Akoestikum in Ede binnen. Alle leerlingen kregen een goodybag met informatie over voedselverspilling en give- aways. Host Eva de Groot van Stichting Samen tegen Voedselverspilling en Wieke Bonthuis van Jong Leren Eten heetten alle kinderen welkom en lichtten het programma toe. Stijn Steenmeijer van The Waste to Success inspireerde de zaal met een boeiend betoog over de impact van voedselverspilling.
Innovatieve pitches
Toen was het tijd voor de highlights van de dag: de pitches! De eerste groepjes presenteerden hun eindontwerpen in twee minuten: van zeep gemaakt van oude druiven tot een bewustwordingsspel en broodpapier van oud brood – de ideeën waren eindeloos. Amélie, Ronja en Fiene maakten een kookboek met duurzame gerechten. Amélie vertelt: "Het was heel fijn dat we met vriendinnen een groepje konden vormen. Daardoor voelde je je vrij om alles te zeggen. Samen hadden we veel ideeën." Het publiek - andere deelnemers, juryleden, begeleiders, opdrachtgevers en organisatoren - genoot van de roulerende presentaties.
Zero-waste activiteit
Daarna was het tijd voor een zero-waste activiteit in de Stingerbol: Kimchi maken met kok Giel Dons. De uitleg van de geschiedenis van de Stingerbol - het enige simulatie oefencentrum van Nederland voor de luchtdoelartillerie - maakte de activiteit nog specialer. Leerling Fiene: “Ik had het niet verwacht, maar ik vind Kimchi maken heel leuk om te doen. Misschien ga ik thuis ook wel koken!"
Kritische jury
Na de lunch was het tijd voor de tweede ronde pitches. Sommige ontwerpen waren meer visueel van aard, zoals een aantal spellen om bewustwording over voedselverspilling te creëren. Andere producten konden worden geproefd, zoals proteïnebars en cake, deels gemaakt van restjes. De jury maakte aantekeningen en stelde kritische vragen: “Heb je nagedacht over opschaling?” en “Hoe makkelijk is het om dit te maken voor de consument?” Tijdens het juryberaad kwamen leerlingen in actie tijdens een ‘Ren je Rot’ pubquiz: “Wat wordt het meest verspild? Aardappelen, brood of groente? Ren zo snel mogelijk naar het goede vak!”
En de winnaar is...
En toen was het moment waar iedereen naar uitgekeken had: de prijsuitreiking! De derde prijs werd gewonnen door het Kaj Munk College uit Hoofddorp, met hun slimme ammoniakdetector om voedselverspilling tegen te gaan. De tweede prijs ging naar Porteum uit Lelystad, dat met een creatieve oplossing kwam: appelcider maken van appelpulp.
Maar de grote winnaar van de dag was wederom een groepje van het Kaj Munk College! Hun innovatieve alternatief voor aardappelschillen viel in de smaak bij de jury, die lovend was over de eenvoud en impact van het idee. Juryvoorzitter Joost Snels benadrukte: “Iedereen kan dit thuis makkelijk toepassen, en de leerlingen hebben nagedacht over hoe ze dit idee op grotere schaal kunnen brengen.” De winnaars waren trots en blij met hun overwinning!
Een blijvende impact
Het slotevent was niet alleen een prijsuitreiking, maar ook een afsluiting van een project vol creativiteit en innovativiteit. Lisa Verbruggen van Jong Leren eten: “Het project is niet alleen een manier voor leerlingen om zelf meer te leren over voedselverspilling, ze inspireren hun omgeving ook om bewuster om te gaan met voedsel in het dagelijks leven. Hopelijk heeft dit een blijvende impact op hun toekomstig gedrag om voedselverspilling tegen te gaan.”